ISS
Unsplash/NASA

Hiába fenyegetőztek, még évekig maradnak az oroszok a Nemzetközi Űrállomáson

Meggondolták magukat.

Tavaly, nem sokkal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz űrkutatási tisztviselők azt hangoztatták, hogy az ország valamikor 2024 után kilép a Nemzetközi Űrállomás (ISS) partnerségből, hogy a saját, alacsony Föld körüli pályán lévő állomásának megépítésére összpontosíthasson.

A Roszkozmosz egykori főnöke, Dmitrij Rogozin előszeretettel posztolt fenyegető és enyhén zavart bejegyzéseket a közösségi médiában, egy alkalommal még meg is fenyegette Amerikát, hogy rájuk dobják az ISS-t.

Olvasd el ezt is! Az orosz űrprogram vezetője megfenyegette Amerikát, hogy rájuk dobják az ISS-t

A konkrétumok nélküli kijelentések és üzengetések után aztán a NASA bejelentette, hogy az oroszok mégis meggondolták magukat, és 2028-ig biztosan jelen lesznek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), írja a space.com.

Emellett az ISS többi fő partnere – Európa, Kanada és Japán űrügynökségei – 2030-ig vállalták, hogy működtetik a Nemzetközi Űrállomást – ez a NASA által kitűzött cél az űrállomás megsemmisítéséig.

Az ISS-t 1998-ban kezdték el építeni és 2000 novembere óta váltakozó űrhajós legénységgel használva is van. Ez idő alatt 20 különböző országból 266 ember látogatott el az űrállomásra, és több mint 3300 kísérletet végeztek az egyedülálló mikrogravitációs körülmények között – közölték a NASA illetékesei.

Most, működésének harmadik évtizedében az állomás az eredmények évtizedében van, amikor a platform maximalizálni tudja tudományos hozadékát

– tette hozzá az ügynökség a közleményében. ".

Az ISS jövője az orosz invázió után vált kérdésessé. Az ország ellen kivetett szankciók miatt sokáig kérdéses volt az ISS további sorsa. Rogozin akkoriban azt nyilatkozta, hogy az együttműködés csak akkor állítható vissza, ha minden szankciót visszavonnak Oroszország ellen. Ez azonban nem történt meg, sőt: további szankciókat vetettek ki az országra.

Ez is érdekelhet: Itt a NASA 180 millió dolláros terve az ISS megsemmisítésére

A NASA a feszültség miatt magánvállalatokat hívott segítségül, hogy kitalálják, hogyan maradhat a pályán a jövőben az űrállomás, ha az oroszok kivonják a technológiájukat. Ezekre a vészmegoldásokra azonban nem lesz szükség a közeljövőbe. Az már más kérdés, hogy 2028 és 2030 között mi fog majd történni.


A figyelmetekbe ajánljuk