atombomba
Shutterstock

Illusztráció

Nem félünk eléggé: még mindig vannak olyanok, akik bevállalnák az atomháborút

Hiába játszódik egyre több film, sorozat vagy videojáték posztapokaliptikus, atomháború utáni világban, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok lakossága nincs feltétlen tisztában a nukleáris fegyverek hatásaival, és az esetleges bevetésük után megjelenő „nukleáris tél" fogalmával és veszélyeivel.

A Cambridge-i Egyetem egzisztenciális kockázatok tanulmányozásának központja közzétett egy friss felmérést, ami azt mutatja, hogy a közvélemény a hidegháború óta a legalacsonyabbra értékeli a nukleáris fegyverek bevetésének hosszú távú következményeit, számol be a felmérésről az IFLScience.

A nukleáris tél a tudomány szerint akkor következhet be, ha kettő vagy több állam atomháborúba keveredik egymással. Már egyetlen atomfegyver is hatalmas pusztítást végezne, pláne több: számos veszélyes vegyi anyag kerülne a légkörbe, amely évtizedekre eltakarná a napot. A hőmérséklet az egész világon lecsökkenne, sok helyen akár fagypont alá, ami tömeges terméskieséshez és széles körű éhínséghez vezetne.

Olvasd el ezt is! Ilyen messze kell lennünk egy atombombától, hogy túléljük

Nem beszélve a a radioaktív csapadékról: az atomfegyverek melléktermékei a légkörbe kerülve radioaktívvá válnak, ami halálos veszélyt jelentene minden élőlényre a Földön – beleértve az embereket is.

A 2023 január végén történő Cambridge-i felmérésén 3000 résztvevőt kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak és mit tudnak a nukleáris télről, hallottak-e róla a médiából, tudományos kutatásokból vagy az 1980-as években a hidegháború idején kialakult hiedelmekről.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nukleáris télről szóló ismeretek többsége a hidegháborúból származó régebbi hiedelmek öröksége.

A felmérés során a kutatók a résztvevőknek olyan fiktív, közeljövőbeli médiajelentéseket is bemutattak, amelyekben Oroszország nukleáris fegyvereket vetett be Ukrajna ellen, vagy éppen fordítva, hogy felmérjék a nyugatiak megtorlási kedvét.

Megállapították, hogy egy Ukrajna elleni orosz atomtámadás esetén a megkérdezettek közül mind az Egyesült Államokban, mind az Egyesült Királyságban nagyjából minden ötödik ember helyeselte a nukleáris megtorlást, a férfiak pedig nagyobb valószínűséggel támogatták az intézkedést, mint a nők.

A felmérésben résztvevők egy része olyan infografikákat is látott, amelyek a Nature című szaklapban jelentek meg 2022 augusztusában: a szerzők egy olyan nukleáris tél következményeit mutatták be, amelyben becslések szerint több mint ötmilliárd ember halna meg, ha az USA és Oroszország háborúzna egymással.

Ez is érdekelhet: Hol élnénk túl a legnagyobb eséllyel egy apokalipszist?

A résztvevők felének az infografikákat mutatták meg, mielőtt elolvasták volna a nukleáris támadásokról szóló fiktív jelentéseket, míg a kontrollcsoport csak a jelentéseket olvasta.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nukleáris megtorlás támogatottsága alacsonyabb volt azok között, akik látták az infografikát – az Egyesült Államokban 16 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 13 százalékkal. A felmérés azt is megállapította, hogy mindkét országban a jelenlegi kormány támogatói léptek hátra: az amerikai demokraták körében 36 százalékkal, a brit konzervatívok körében pedig 33 százalékkal volt alacsonyabb a megtorlás támogatottsága.

A szerzők szerint aggasztóak az eredmények:

A nukleáris télről alkotott elképzelések túlnyomórészt a kulturális emlékezetben élnek, mintha ez egy történelmi dolog lenne, nem pedig egy szörnyen aktuális kockázat

– áll a közleményben.


A figyelmetekbe ajánljuk