Az amerikai hadsereg Hold körül keringő műholdat lőne fel

Az amerikai hadsereg Hold körül keringő műholdat lőne fel

Az amerikai hadsereg elképzelése szerint különleges műholdak járőröznének a Hold körüli pályán, s olyan információkat ismerhetnénk meg, amelyeket eddig soha.


A kétperces videó, amelyet az amerikai Légierő Kutatási Laboratóriuma (AFRL) töltött fel a héten, részletesen bemutatja a projektet.

Eddig az Egyesült Államok űrmissziója 22 ezer mérfölddel a Föld mögé nyúlna. A Légierő Kutatási Laboratóriuma a megszokott hatótávolságot tízszeresére, az Egyesült Államok műveleti területét pedig ezerszeresére bővíti, így a Hold túlsó oldalára, a ciszlunáris űrbe is eljutnánk majd.

– mondja a narrátor a YouTube-videóban.

Az AFRL honlapján található rendkívül rövid leírás szerint a CHPS egy olyan űrrepülési kísérlet, amelynek célja a ciszlunáris rendszerben az alapvető űrterületi tudatossági képességek demonstrálása. Egy meglepően ambiciózus projekt, amely rengeteg etikai kérdést vet fel a Hold körül katonai jelenlét létesítésének jogszerűségével kapcsolatban – különösen most, hogy új lendületet kapott az űrhajók, sőt az űrhajósok visszautaztatása az objektum felszínére.

A projekt több amerikai katonai alakulat együttműködésével valósul meg, a légierő más szervezetekkel és vállalkozókkal együtt fog dolgozni a CHPS műhold kifejlesztésén.

Ez lenne az első lépés, hogy képesek legyünk megismerni, mi történik a ciszlunáris űrben, majd azonosítani az amerikai tevékenységeket fenyegető potenciális veszélyeket.

– mondta Brian Weeden, a Secure World Foundation programtervezési igazgatója.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk