Egy műhold a Föld felett.

Illusztráció

Fokozódik a feszültség: a NASA szerint a SpaceX műholdjai halálosak lehetnek

A NASA egyértelmű üzenetet küldött: a SpaceX-műholdraj nagyon is veszélyeztetheti az űrhajósok életét – még a Földön tartózkodókét is.


A CNBC űrkutatási riportere, Michael Sheetz által kiszúrt NASA-levél szerint az ügynökség jelentést készített válaszul az Elon Musk vezette SpaceX közelmúltbeli kérésére, amelyben a milliárdos képviselői engedélyt kértek a Starlink műholdak második generációjának Föld körüli pályára állítására.

A jelentés felvázolja azokat a veszélyeket, amelyeket a további mintegy 30 000 műhold tervezett pályára állítása jelent. Ez magában foglalja a legénységgel ellátott küldetésekkel való súlyos ütközési kockázatokat, nem is beszélve az elhaladó műholdak miatti problémás indításokról és a gyilkos aszteroidákat kereső teleszkópok zavarásáról.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a SpaceX vállalkozóként jó kapcsolatot ápol a NASA-val, így a jelentés még inkább figyelemre méltó.

A NASA kétségbe vonta a SpaceX azon állításait is, miszerint műholdjai képesek automatikusan kitérni az érkező űreszközök útjából. Sőt, az ügynökség odáig megy, hogy azt mondja, hogy az állítás „híján van a statisztikai megalapozottságnak".

Az ügynökséget az is aggasztja, hogy a műholdak milyen hatással lesznek a gyilkos aszteroidák észlelésére, és ezt az aggodalmat erősíti egy nemrégiben készült tanulmány, amely szerint a Starlink máris interferenciát okozott az aszteroidák megfigyelésében.

Mindent egybevetve, ez egy elég kemény figyelmeztetés a NASA-tól a Musk-féle SpaceX-nek.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk