Egy keveset hibázó futurista szerint 2030-ra halhatatlanok lehetünk

Egy keveset hibázó futurista szerint 2030-ra halhatatlanok lehetünk

Merész jóslatok, de volt már hasonló.

Ray Kurzweil informatikus és futurista nagyon konkrét határidőket szabott meg arra vonatkozóan, hogy az emberiség mikor éri el a halhatatlanságot, és a mesterséges intelligencia (MI) mikor éri el a szingularitást – utóbbi azt jelenti, amikor az emberfeletti intelligencia megjelenése miatt a technológiai fejlődés és a társadalmi változások felgyorsulnak, olyan sebességgel megváltoztatva a környezetet, amit a szingularitás előtt élők képtelenek felfogni vagy megjósolni.

Kurzweil előrejelzése akár jó hír is lehet: ha pontosnak bizonyulnak, akkor csak pár évet kell várnunk, majd örökké élhetünk.

Ez is érdekelhet: Öt bizarr rögeszme, amihez uralkodók ragaszkodtak

Kurzweilnek egyébként van már releváns múltja a technológiai előrejelzések terén: 1990-ben helyesen jósolta meg, hogy a számítógép 2000-re legyőzi az embert sakkban, a hordozható számítógépek (laptop például) és okostelefonok elterjedését, a vezeték nélküli technológiákra való áttérést, és már azelőtt megjósolta az internet berobbanását, hogy az mindenki számára nyilvánvalóvá vált volna.

Az IFLScience cikke szerint 2010-ben még a saját, 20 évvel ezelőtti előrejelzéseit is felülvizsgálta, hogy lássa, hogyan alakultak azok. Az elemzésében azt állítja, hogy abból a 147 előrejelzésből, amelyet 1990-ben tett a 2010-ig tartó évekre vonatkozóan, 115 „teljesen helyesnek" bizonyult, míg további 12 szinte teljesen helyesnek, és csak 3 volt teljesen téves. Ilyen tévedése volt az is, hogy 2009-re már önvezető autókat fogunk használni.

Olvasd el ezt is: 5 + 2 könyv, ami félelmetes pontossággal jósolta meg a jövőt (

Valószínűleg a halhatatlanságra vonatkozó állításai tévesek lesznek, viszont Kurzweil merész jóslatát az asztalról sem szabad lesöpörni, ha a fenti statisztikája valóban hiteles.

Kurzweil jósolt mást is: szerinte 2029-re egy mesterséges intelligencia át fog menni egy érvényes Turing-teszten (ami arra hivatott, hogy egy adott gépezetről megállapítsa, képes-e olyan válaszokat adni, mint egy ember - a szerk.), és így eléri az emberi intelligencia szintjét.

A futurista a 2045-ös dátumot jelölte meg a szingularitás időpontjának, „amikor a tényleges intelligenciánkat milliárdszorosára fogjuk növelni az általunk létrehozott intelligenciával való egyesülés révén."

Ami a halhatatlanságot illeti, Kurzweil úgy véli, hogy 2030-ra képesek leszünk „évente több mint egy évvel növelni" az emberek várható élettartamát. Ennek része, hogy nanorobotok áramlanak majd a véráramunkban, különböző javításokat végeznek, és összekapcsolják az agyunkat egy felhővel. Ha ez megtörténik, Kurzweil szerint képesek leszünk videókat vagy üzeneteket közvetlenül az agyunkból küldeni, valamint az emlékeinkről biztonsági másolatot is tudunk készíteni majd.

Érdekesség, hogy már használnak nanorobotokat arra, hogy gyógyszereket juttassanak az agydaganatokba, de a következő néhány év jelentős előrelépései nélkül nehéz elképzelni, hogy hét éven belül elérjük a fenti pontot.

el\u0151fizet\u00e9s


A figyelmetekbe ajánljuk