Öt bizarr rögeszme, amihez uralkodók ragaszkodtak

Öt bizarr rögeszme, amihez uralkodók ragaszkodtak

Mindenkinek megvan a maga keresztje.


IV. Iván

commons.wikimedia.org

IV. Ivánnak, Oroszország első cárjának szörnyű rögeszméje volt az emberek megcsonkítása és megölése. Fiatal korától kezdve élvezte a kis állatok kínzását. Öregedve élvezete pedig igazi megszállottsággá vált, nem véletlenül kapta a Rettegett Iván elnevezést.

I. Frigyes Vilmos

de.wikipedia.org

I. Frigyes Vilmos, Poroszország uralkodója az 1700-as években az óriások megszállottja volt. Annyira szerette a magas embereket, hogy létrehozta a potsdami óriások néven ismert „óriásokból" álló hadsereget. Amikor csapatát 38 ezer katonáról 83 ezerre bővítette, egyetlen kritériumnak kellett megfelelnie a harcosoknak: legalább két méter magasnak kellett lenniük.

Csin Si Huang-ti

File:Qinshihuang.jpg - Wikimedia Commonscommons.wikimedia.org

Csin Si Huang-ti, Kína első császára, megszállottja volt saját életének. Halhatatlan akart lenni. Pénzének, idejének és erőfeszítéseinek nagy részét a halhatatlanság kulcsának keresésére fordította. A császár gyakran ivott különféle elixíreket és főzeteket, hogy meghosszabbítsa életét. Halálának oka valószínűleg a higanyt és jádét tartalmazó italok voltak, amelyeket az uralkodó rendszeresen iszogatott.

II. Johanna

www.flickr.com

II. Johanna, Kasztília királynője annyira szerette férjét, Fülöpöt, hogy az a megszállottjává vált. Még a halála után is szeretett vele időt tölteni. Többször felnyitotta a férfi koporsóját, megnézte, és megcsókolta a lábát. A koporsót magával kellett vinnie más utazásai során is, egészen addig, amíg be nem börtönözték a palotájába.

XIV. Lajos

commons.wikimedia.org

A francia király előszeretettel vett részt beöntéseken. Úgy vélte, hogy ez hozzájárul a jó egészséghez. A megszállottja lett az eljárásnak, életében több ezer beöntésen vett részt. Ezeken a beöntéseken a vizet színeztek, és rózsával, angyalgyökérrel és bergamottal illatosították.



Forrás: ITT

A figyelmetekbe ajánljuk