földönkívüliek kiszálnak egy UFO-ból

Földönkívüli élet? − egy új eszköz közelebb vihet minket a megoldáshoz

A Breakthrough Listen, egy magánfinanszírozású projekt, amely a földönkívüli intelligencia bizonyítékait keresi, megkezdte működését a dél-afrikai MeerKAT rádióteleszkópon.


A következő két évben a csapat több mint egymillió közeli csillagot fog átvizsgálni, és ezzel a megfigyelt célpontok számát 1000-szeresére bővíti.

Nagyon izgatott vagyok, hogy a világ egyik legérzékenyebb teleszkópjával kutathatunk technosignatúrák után. A MeerKAT lehetővé teszi számunkra, hogy a Föld legfényesebb rádiós jeladóihoz hasonló jeladót észleljünk 250 fényév távolságig

− mondta Dr. Cherry Ng, a Breakthrough Listen MeerKAT projekt tudósa.

Ez is érdekelhet: Valóban az idegen élet felfedezésének küszöbén állunk?

Ezen a távolságon belül körülbelül 260 ezer csillag található. A távolabbi csillagok esetében a keresés nehezebbé válik, de még mindig van esély a jeleiket észlelni. A földönkívüli intelligencia keresése (SETI) ritkán kap kormányzati kutatási támogatást. A NASA nagyrészt elkerülte a SETI-kutatásokat, mióta 1993-ban lemondták a tervezett nagyfelbontású mikrohullámú felmérést.

A SETI-t összeesküvés-elméletekkel társítják, ami akadályozza azt a lehetőséget, hogy megválaszolja az emberiség egyik legnagyobb kérdését: egyedül vagyunk-e az Univerzumban?

A Julia és Jurij Milner milliárdosok magánfinanszírozása azonban az elmúlt években lendületet adott a SETI-nek. A Breakthrough Listen többek között az amerikai Green Bank Telescope és az ausztráliai Parkes Telescope segítségével működik. A MeerKAT a legújabb bővítés. 64 antennából álló antennarendszere a Green Bank teleszkópnál 50-szer nagyobb égterületet képes megfigyelni, így kivételes eszközzé válik a közeli galaktikus szomszédság széles területeinek felmérésére.

Fontos, hogy a Breakthrough Listen szoftvere a MeerKAT-on lehetővé teszi számukra, hogy „commensal módban" működjenek, azaz a teleszkópra rácsatlakozva, a többi csillagász megfigyelési idejének megzavarása nélkül végezhetik a technosignatúrák keresését.

Ha tovább olvasnál: Miért nem fedeztünk még fel földönkívüli életet?

UFO a csillagos \u00e9gbolt el\u0151tt, f\u00e1kkal

Kép: Shutterstock

Egy ilyen nagy látómezőben jellemzően sok olyan csillag található, amely érdekes technosignatúra célpont. Az új szuperszámítógépünk lehetővé teszi számunkra, hogy a 64 tányér jeleit kombinálva nagy felbontású felvételeket kapjunk ezekről a célpontokról

− mondja Dr. Andrew Siemion, a Breakthrough Listen vezető kutatója.

Az egyik első célpont, amelyet a Breakthrough Listen a MeerKAT segítségével fog megfigyelni, a Proxima Centauri, egy közeli csillag, amelynek két ismert sziklás bolygója van. A csillagászok véleménye megoszlik azzal kapcsolatban, hogy léteznek-e odakint technológiai civilizációk, amelyeket meg lehet találni.

Az egyik tábor szerint, ha lennének, akkor már láttuk volna őket. Ez a Fermi-paradoxon feltevése, amely szerint az élet valószínűleg gyakori az Univerzumban, ezért furcsa, hogy még nem láttunk ilyet. Az 1961-ben megfogalmazott híres Drake-egyenlet a Fermi-paradoxont matematikailag próbálja konkrét valószínűségekre desztillálni.

Egyelőre csak alkalmi furcsaságok fordulna elő, mint például az 1977-es „Wow! jel", de ezek nem ismétlődtek meg az utólagos vizsgálatok során. Így legjobb esetben is ezek a jelek csak bizonytalan utalások arra, hogy valami más is van odakint, de sokszor kiderül az is, hogy a Föld egy másik pontjáról érkeznek.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk