A Föld.

Szakértők szerint léteznek intelligens bolygók, a Föld viszont nincs közöttük

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni az intelligenciára, mint egy olyan fogalomra, ami csak egy személyt jellemezhet. Pedig akár kollektívákat is lehet intelligensnek nevezni, legyen szó emberek szociális csoportjairól, rovarok enklávéiról vagy akár a nyálkás penészgombák és vírusok rejtélyes viselkedéséről.


Megfigyelhető-e az intelligencia sokkal nagyobb léptékben - talán egy egész bolygóéban? Egy nemrég megjelent tanulmányban űrkutatók egy csoportja ezt a kérdést vizsgálja, és meglepő következtetésekre jutottak a Földdel kapcsolatban.

Nyitott kérdés, hogy az intelligencia működhet-e bolygóméretű szinten, és ha igen, hogyan történhet meg az átmenet a bolygóméretű intelligenciára, és hogy ez már megtörtént-e, vagy a közeljövőben bekövetkezik-e

– írja a csapat.

Megjegyzik, hogy ennek a kérdésnek a megértése segíthetne irányítani bolygónk jövőjét. Saját kutatásaik szerint azonban úgy tűnik, hogy még nem tartunk ennél a pontnál.

Még nincs meg a képességünk arra, hogy a bolygó legjobb érdekeit szem előtt tartva közösségi módon reagáljunk. Van intelligencia a Földön, de nincs bolygószintű intelligencia

– mondja Adam Frank asztrofizikus a Rochesteri Egyetemről.

Egy ilyen értelmezés szerint a bolygó intelligenciájának kialakulása egy olyan kollektív tudásanyag megszerzését és alkalmazását jelentené, amely különböző fajok komplex rendszerében egyszerre és harmonikusan működik, és amely az egész bioszférának hasznára válik vagy fenntartja azt. A kutatók szerint az ember és a Föld még nem tart ezen a ponton.

Frank és szerzőtársai elmondása alapján a bolygó intelligenciájának fejlődésére vonatkozó hipotetikus idővonaluknak még csak a harmadik szakaszához érkeztünk el.

Az első szakaszban – amely a nagyon korai Földre jellemző – egy „éretlen bioszférával" rendelkező bolygón kialakul az élet, de az élet és a geofizikai folyamatok között nincs elegendő visszacsatolás a különböző életformák együttes fejlődéséhez.

A második szakaszban kialakult az „érett bioszféra".

Ezután egy bolygó a harmadik szakaszba kerülhet: egy „éretlen technoszférába”, ahol jelenleg a Föld van. Ebben a szakaszban a bolygón technológiai tevékenység fejlődött ki, de még nem integrálódott fenntartható módon más rendszerekkel, például a fizikai környezettel.

Ha azonban ezeket a feszültségeket sikerül feloldani, akkor az éretlen technoszféra esélyt kap arra, hogy a végső szakaszba, az „érett technoszférába" kerüljön, ahol a technológiai tevékenység és más biogeokémiai és biogeofizikai állapotok közötti visszacsatolási körök szinkronban működnek, hogy a teljes rendszer maximális stabilitását és termelékenységét biztosítsák.

A kutatók szerint a Földnek erre az idealizált állapotra kellene törekednie.

A bolygók éretlen és érett szakaszokon keresztül fejlődnek, és a bolygóintelligencia jelzi, hogy mikor jutunk el egy érett bolygóhoz. Az egymillió dolláros kérdés az, hogy kitaláljuk, hogyan néz ki és mit jelent számunkra a gyakorlatban a bolygó intelligenciája, mert még nem tudjuk, hogyan juthatunk el egy érett technoszférához

– mondja Frank.

A kutatók szerint jelenleg egy olyan szakadék szélén állunk, ahol kollektív cselekedeteinknek egyértelműen globális következményei vannak, de ezeket a következményeket még nem mi irányítjuk.

Ha a bolygó más erőivel együtt ki tudunk alakítani egy olyan egyensúlyt, ahol ezek a következmények kontrollálhatóvá válnak, akkor végre a következő szintre fejlődhetünk.

Egy ilyen planetáris intelligencia képes lenne irányítani a Föld jövőbeli evolúcióját, a bolygórendszerekkel együttműködve és azok mély megértésétől vezérelve

– írták a kutatók.

Forrás: Science Alert

A figyelmetekbe ajánljuk