Mi történne, ha a Föld végleg megállna?
Milyen hatása lenne annak, ha a Föld végleg megállna és nem forogna többé? Az életünk teljes egészében megváltozna, de sajnos nem pozitív irányba.

Laikusként bele sem gondolunk és szinte elképzelni sem tudjuk, hogy bolygónk forgása milyen fontos a mindennapjainkban és mennyi mindent köszönhetünk ennek. Épp ezért, ha egy mágikus gombbal le lehetne kapcsolni a forgását, nos, az maga lenne a katasztrófa.

A Föld rendkívül nagy sebességgel forog – a leggyorsabban az Egyenlítőnél (1674,396 km/h), leglassabban pedig a sarkoknál –, ha hirtelen megállna, minden, ami nincs rögzítve, hatalmas sebességgel (1000 km/h) haladnának tovább kelet felé. Az emberek pisztolygolyókként száguldoznának a levegőben.

A sarkok közelében élőknek eleinte könnyebb lenne, de szépen lassan őket is utolérnék azok a kiszámíthatatlan viharok, amik az atomrobbanás utánihoz hasonló hatalmas sebességű szél okozna. A tengerek, óceánok világszerte kilépnének medrükből és elárasztanák a szárazföldeket, illetve a világ legnagyobb városai a vízfelszín alá kerülnének.

Mivel a légkör folyamatosan lassulna az ekkor repülőn ülő emberek túlélési esélyei jobbak lennének, de talán a Nemzetközi Űrállomáson lévő asztronauták járnának a legjobban, bár senki nem várná őket haza. A Föld ezzel egy bolygó-méretű temetővé válna.

Az apokaliptikus helyzethez társulnának a 365 napos éjszakák és 365 napos nappalok. A Nap ugyanis a tengelye körül forgó Földhöz képest 24 óra alatt kerül ugyanabba a pozícióba. Ám ha nem forogna többé, azon megközelítőleg egy egyéves keringés változtatna a sötét és világos oldalakon. A kellemes éghajlat is megszűnne. Csak perzselő forróság és sarkvidéki hideg létezne.

Ezek azonban csak teóriák, semmi esély a bekövetkezésére.

A figyelmetekbe ajánljuk