elon musk twitter

Egy magyar mérnök szerint Elon Musk könyörög az alkalmazottaknak, hogy ne hagyják el

Úgy tűnik, nem jött be a blöffje.

A hét elején Elon Musk e-mailt küldött a Twitter alkalmazottainak, amelyben közölte velük, hogy „rendkívül keményen kell dolgozniuk" és hosszú órákat kell eltölteniük az irodában, különben elhagyhatják a céget, és háromhavi végkielégítést kapnak.

Az alkalmazottaknak csütörtök délután öt óráig volt idejük arra, hogy „igen"-t nyomjanak az új működésre, különben elfogadják a pénzt, és kereshetnek új állást.

Azonban nem úgy sült el a dolog, ahogy arra Musk számított.

A magyar Orosz Gergely volt Uber-mérnök szerint – aki közelről figyelte a Twitter közelmúltbeli belső zűrzavarát – „a vártnál jóval kevesebben fogadták el a feltételeket".

Orosz szerint olyan sok alkalmazott állt bele Musk blöffjébe, hogy a milliárdos most „találkozókat tart a vezető mérnökökkel, hogy meggyőzze őket a maradásról", ami kínos fordulat azok után, hogy a hét elején még mennyire magabiztos volt a nyilvánosságban.

A Twittert már eddig is tömeges elbocsátások jellemezték: nagyjából felére csökkent a dolgozók létszáma. A leépítésről értesítést se kaptak, csupán megvonták tőlük a céges hozzáféréseket, írja a Futurism.

De még a kirúgási hullám se sikerült úgy, ahogy Elon Musk eltervezte:

néhány alkalmazottat azonnal visszavettek a céghez, miután Musk legénysége rájött, hogy olyan embereket is elbocsátott, akikre amúgy szüksége volt.

Orosz becslései szerint a Twitter mérnöki létszámát mindössze három hét alatt akár 90 százalékkal is csökkenthették.
Musk igyekezett kiszűrni azokat, akik nem hajlandóak betartani a szigorú szabályait, és azokat is kirúgta, akik szembeszálltak az elképzeléseivel.

De Orosz szerint a fejlesztők nem nagyon akarják elfogadni a zsarnokoskodását:

Úgy tűnik, a keménykedés nem működik. Persze, hogy nem működik.

A volt Uber-mérnöknek egy twitteres forrása azt mondta, hogy a nagyobb, 50 fős csoportjából 10 ember marad, 40 pedig elfogadja a végkielégítés. Emiatt Musk megbeszéléseket szervezett néhány olyan alkalmazottal, akik a kilépés mellett döntöttek.

Orosz a helyzetet azzal magyarázta, hogy amíg a stratégia a SpaceX-nél működőképes – mivel a rakétatudósoknak viszonylag kevés alternatívájuk van –, addig a Twitter fejlesztőinek sokkal jobb lehetőségük van a piacon.

Orosz hozzátette: az új Twitter-éra első igazán pozitív történése a mostani felmondási hullám.


A figyelmetekbe ajánljuk