Elon Musk
Getty Images

Elon Musk hiába mantrázza kedvenc elméletét, a szakértők szerint óriásit téved

A milliárdos újra elővette a jósgömbjét, vele együtt pedig a kedvenc témáját.

Ugyan az már rég kiderült, hogy Elon Musk nem feltétlen a legjobb jós, mégis a Tesla és a SpaceX vezére kitartóan ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a társadalom a csökkenő születésszám miatt az összeomlás szélén áll. Többek között mi is írtunk erről itt és itt.

Múlt héten újra meredeket tweetelt a témában:

Az alacsony születésszám miatti népességösszeomlás sokkal nagyobb veszélyt jelent a civilizációra, mint a globális felmelegedés

– írta.

A jó hír, hogy a népességdinamika valódi szakértői szerint Musk teljesen téved.

Jobban jár, ha autókat gyárt és mérnöki munkát végez a népesség pályájának megjósolása helyett

– mondta a héten a CNN-nek Joseph Chamie demográfiai tanácsadó, az ENSZ Népesedési Osztályának korábbi igazgatója.

Igen, egyes országok népessége csökken, de a világot tekintve ez nem így van

– tette hozzá

Való igaz, hogy a születési arányok a világ egyes országaiban csökkennek, de a világ népessége összességében még mindig növekszik, és várhatóan már idén átlépi a 8 milliárdos határt.

A Futurism cikke kiemeli: valóságban a globális népességdinamika rendkívül összetett, lassan változó, és a különböző helyeken a korosztályok pontos egyensúlyától függ.Egy gyorsan öregedő kohorsz (a nagyjából egy időben született emberek csoportja, akik valamilyen közös történeti-társadalmi tapasztalaton osztoznak - a szerk.), amelynek nincs elég gyereke, hogy gondoskodjon róluk, például gazdasági csődöt jelenthet.

És ugyan a legtöbb kutató arra számít, hogy a világ népessége előbb-utóbb csökkenni fog, az általános jelenségnél sokkal inkább az számít, hogy mindez hogyan történik. A jó hír pedig az, hogy a népességszám a definíció szerint fokozatosan változik, így még bőven van idő az irányváltoztatásra.

Musk újabb megalapozatlan kijelentését persze ismét sok hozzászóló nevetség tárgyává tette.

Talán adjunk egy kis szünetet Nostradamusnak

– írta egy hozzászóló Musk tweetjére reagálva, mellékelve egy képernyőképet Musk egy korábbi sikertelen jóslatáról, amelyben a milliárdos azt jósolta, hogy 2020 áprilisára „közel nulla" új koronavírusos eset lesz.


A figyelmetekbe ajánljuk