elon musk áll
Getty Images

Elon Musk szerint az emberiség felnőtt pelenkában fogja végezni

Elon Musk ismét elővette egyik kedvenc témáját, és a kevesebb gyermekvállalás veszélyeire figyelmeztetett, ami szerinte az emberi civilizáció összeomlásához vezethet.


Legalább a számainkat tartsuk meg. Nem kell feltétlenül drámaian növekednünk, de legalább ne fogyjunk fokozatosan, amíg a civilizációnak vége nem lesz, és mindannyian felnőtt pelenkában, nyöszörögve elmúlunk

– mondta egy Miamiban tartott konferencián a hét elején.

A környezet akkor is rendben lesz szerinte, ha megduplázzuk az emberek számát. Musk azonban nem szolgáltatott bizonyítékot meglehetősen ellentmondásos állításainak alátámasztására.

Egyrészt a kutatások kimutatták, hogy kevesebb emberrel drasztikusan csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. Egy 2017-es tanulmány szerint az egyéb életmódbeli változtatásokkal összehasonlítva a leghatákonyabb az eggyel kevesebb gyermek vállalása gyakorolta az éves személyes kibocsátás csökkentésére, átlagosan 58 tonna CO2-val. A második helyen az autó elhagyása állt, 2,4 tonna CO2 éves csökkentésével.

A szakértők szerint éghajlatbarát életmód valójában ellensúlyozhatja a több gyermek vállalásának hatásait. Ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás nagy mértékben függ attól, hogy az illető hol él, vagy mennyit utazik nemzetközi szinten.

Az egy főre jutó kibocsátások közötti különbség a gazdag és a szegény országok között a legszembetűnőbb: egy átlagos indiai kevesebb mint tizedannyit bocsát ki, mint egy átlagos amerikai vagy kanadai. A gazdag országokban az egy főre jutó havi kibocsátás általában magasabb, mint a legszegényebb országokban az egy főre jutó éves eredmény.

A legtöbb kutató viszont egyetért abban, hogy a Föld elképesztő népességfogyás felé tart, aminek számos következménye lehet. Egyesek azzal érvelnek, hogy mivel kevesebb gyermek születik, a szén-dioxid-kibocsátás ellentételezése vitatható, tekintve, hogy egy gyorsan öregedő népességgel lesz dolgunk.

Az ember okozta éghajlatváltozás tehát rohamosan rontja a környezet állapotát, és a szokásaink drasztikus megváltoztatása nélkül a szén-dioxid-kibocsátásunk valószínűleg csak növekedni fog, ha a világ népessége tovább növekszik.

Mivel azonban számos országban, nevezetesen Japánban és Kínában a természetes népességfogyás időszakába lépett, ezeket a hatásokat egyre nehezebb felfogni.

De vajon tényleg nyöszörgéssel és pelenkával ér majd véget az emberiség, ahogy azt Musk többször is felvázolta? Sajnos ezt nem lehet megjósolni.

A figyelmetekbe ajánljuk