Elon Musk chipeket akar ültetni az emberek agyába

Elon Musk most épp agyba ültethető microchipek gyártásával foglalkozik.


A Neuralink egy agyimplantátumokkal foglalkozó startup, melyet Musk 2016-ban alapított. 2020 augusztusában a cég disznók agyába ültetett chipeket, azóta nem sokat hallottunk a tevékenységükről. Ám Musk nemrég azt állította, hogy egy majom agyába helyeztek vezeték nélküli implantátumot és ez a majom azóta képes videójátékokat játszani.

A tulajdonos kétszer említette ezt, de az eredményről még nem jelent meg tudományos publikáció. Egy állat ennyire okossá tétele ugyanakkor hosszú távú célja az agyimplantátum fejlesztésének. A kezdeti kutatás arra összpontosít, az eszköz hogyan segíthet azoknak, akik agy- és gerincsérülést szenvedtek. Emiatt Musk elsősorban embereken akar tesztelni, rajtuk akar segíteni a microchip beültetésével.

A Neuralink hosszabb távú terve a kezdetektől olyan, visszacsatolásra alkalmas szálak behelyezése az agyba, amelyek képesek kommunikálni külső számítógépes jelekkel. Ezáltal felfedhető az, hogy mit szeretne tenni az élőlény. Mozgásképtelen embereknél ez úgy nézne ki, hogy egy microchip feltérképezné, hogy mit szeretne tenni, a mozgásválaszokért felelős sérült rendszerben pedig egy másik eszköz segítene megvalósítani nekik a mozgást.

Musk továbbá telepátiát is szeretne létrehozni az eszközzel, tehát két ember agyában lévő microchip kommunikációja révén megvalósulhatna a beszéd nélküli kommunikáció is. A távoli jövőben a mesterséges intelligenciával is így kommunikálnánk, megelőzve annak veszélyes lépéseit Musk szerint.

Sőt, a Black Mirror sorozathoz hasonlító olyan forgatókönyveket is felvázolt a cégtulajdonos, miszerint a jövőben majd ezek a microchipek tárolják emlékeinket. Segítségükkel emellett képesek leszünk visszajátszani őket. Mi több, az emlékeket feltölthetjük egy robot testébe is például.

A Neuralink továbbá egy olyan robot telepítőt épít, amely képes teljes műtéti folyamat lebonyolítására is. Ez magában foglalja a fejbőr kinyitását, a koponya egy részének eltávolítását, több száz elektróda behelyezését egy ezeket kísérő számítógépes chip mellé, majd a bemetszés lezárását. A telepítőt úgy tervezték, hogy elkerülje az ereket és vérzést. A Neuralink chipek képesek mérni a hőmérsékletet, a nyomást és a mozgást. Ezek olyan adatok, amelyek figyelmeztethetnek szívrohamra vagy stroke-ra a jövőben.

Elon Musk törekvései a sci-fik világára emlékeztetnek bennünket. Vajon megérjük megvalósulásukat, vagy sem?

(Forrás: Cnet itt és itt)

A figyelmetekbe ajánljuk