Elon Musk egy sötét zakóban áll.

Elon Musk ismét hozta a formáját, és egy nagyon fontos társadalmi témában fejtette ki a véleményét.


Amikor éppen nem a közelgő nukleáris armageddonra figyelmeztet, a különc milliárdos gyakran felhozza egyik kedvenc beszédtémáját: a csökkenő születésszámot.

Szerintem a civilizáció egyik legnagyobb kockázata az alacsony születési ráta és a gyorsan csökkenő születési ráta. És mégis, nagyon sok ember, köztük okos emberek is, úgy gondolják, hogy túl sok ember van a világon, és úgy gondolják, hogy a népesség növekedése kicsúszik a kezünkből. Ennek teljesen az ellenkezője igaz. Kérem, nézzék meg a számokat – ha az emberek nem vállalnak több gyermeket, a civilizáció össze fog omlani, jegyezzék meg a szavaimat

– mondta a Musk a The Wall Street Journal vezérigazgatói tanácsában hétfő este.

Musk messze nem először hozta fel a csökkenő születésszámot. A hír azután érkezett, hogy milliárdos a múlt hónapban például a Nemzeti Akadémiák Űrkutatási Tanácsának és Fizikai és Csillagászati Tanácsának közös ülésén nagyjából ugyanerre figyelmeztetett.

És lehet, hogy igaza van. Kína születési rátája például meredeken csökken. És ez nem csak a COVID-19 járvány miatt van. Az ország demográfiai összetétele egyre idősebb, és egyre kevesebb nő dönt a gyermekvállalás mellett.

Kína 2015-ben véget ért „egygyermekes politikája" szintén hozzájárult a csökkenő tendenciához.

Mit tegyünk tehát, ha egy egész népesség rohamosan öregedni kezd? Musk számára a válasz meglepően egyszerű.

A WSJ rendezvényén ugyanis azt is kifejtette, hogy egy múlt heti tweetjében miért követelte egy „korhatár" megállapítását, „amely után nem lehet politikai tisztségért indulni".

Szerintem fontos, hogy meghaljunk, mert a legtöbbször az emberek nem változtatják meg a véleményüket, csak meghalnak. Ha örökké élnek, akkor egy nagyon megcsontosodott társadalommá válhatunk, ahol az új ötletek nem tudnak érvényesülni

– fejtette ki Musk.

Addig is a vezérigazgató elektromos autógyártó cégének nagy tervei vannak az emberi munkaerő kiváltására. A Tesla augusztusi AI Day nevű rendezvényén Elon Musk bemutatta a Tesla Botot, egy humanoid robotot, amely a cég honlapja szerint „a nem biztonságos, ismétlődő vagy unalmas feladatok elvégzésére" hivatott.


Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk