Soha nem fizettek be annyi adót, mint amennyit Elon Musk fog idén

Soha nem fizettek be annyi adót, mint amennyit Elon Musk fog idén

Nagyjából 3200 milliárd forint.

Elon Musk számításai szerint 2021-ben több mint 11 milliárd dollárnyi adót kell fizetnie – közölte a Tesla vezérigazgatója egy a Twitteren. Az elképesztő összeg nagyjából egybevág a CNBC múlt heti jelentésével, amely úgy becsülte, hogy Musk idén már 7 milliárd dollár állami és szövetségi adót fizetett, és január elsejéig további 5 milliárd dollárt fog fizetni.

A CNBC szerint a számok „minden idők legnagyobb adószámláját" jelenthetik.

For those wondering, I will pay over $11 billion in taxes this year

A közzétételre azért került sor, mert Musk és más milliárdosok egyre nagyobb ellenőrzésnek vannak kitéve az általuk fizetett adó összegét illetően. Mint a CNBC kifejti, Musk a Tesla vezérigazgatójaként nem kap fizetést vagy készpénzes bónuszt, ehelyett részvényjuttatásokban részesül. Ha pénzre van szüksége, akkor a részvényeit biztosítékként használva tud kölcsönt felvenni, ami nem jár ugyanilyen adókötelezettségekkel.

A nagy különbség idén az, hogy november elején Musk elkezdte eladni több milliárdnyi Tesla-részvényét, ami a CNBC szerint több mint 53 százalékos együttes adófizetéssel jár. A döntés egy novemberi Twitter-szavazás eredménye volt, amelyben a felhasználók arra szavaztak, hogy Musk adja el Tesla-részvényei 10 százalékát.

A megfigyelők azonban megjegyezték, hogy Musknak ettől függetlenül nagy adószámlát kellett volna fizetnie a jövőre lejáró részvényopciók után. Azzal pedig, hogy Musk a 2022 augusztusáig való várakozás helyett most gyakorolja a részvényopciókat, elkerülheti a demokraták által bevezetett magasabb adókulcsokat.

Az év elején a ProPublica arról számolt be, hogy Musk 2018-ban nulla szövetségi jövedelemadót fizetett, és az előző négy évben is „csak" 455 millió dollárt, annak ellenére, hogy vagyona 13,9 milliárd dollárral nőtt. Az idei Code Conference konferencián felszólalva Musk azt mondta, hogy 2018-ban azért volt nulla az adója, mert az előző évben túlfizetett.

Bár úgy tűnik, hogy Musk 2021-ben tényleg „több adót fog fizetni, mint bármelyik amerikai a történelemben", ez nem túl nagy meglepetés, tekintve, hogy a világ leggazdagabb embere, méghozzá elég nagy különbséggel. Musk nettó vagyonát jelenleg a Bloomberg milliárdos indexe 243 milliárd dollárra becsüli, ami majdnem 50 milliárd dollárral több, mint az Amazon-alapító Jeff Bezosé, aki 195 milliárd dollárral rendelkezik.

(The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk