man standing in front of people sitting beside table with laptop computers

A gyakoriság lehet a kulcsa az optimális edzésprogramnak

Erre a megállapításra jutott a tudományos tanulmány, ami magyarázattal is szolgált arra, hogy miért van ez így.


A testmozgás egyértelműen jót tesz a testünknek és a lelkünknek, de az optimális edzésprogram - az edzés gyakorisága, időtartama, változatossága és így tovább - megtalálásának kihívása továbbra is lenyűgözi a tudósokat. A legújabb tanulmány ezen a területen azt sugallja, hogy az edzés rendszeressége fontosabb lehet, mint az egyes edzések időtartama, legalábbis ha súlyzókkal végzett erőnléti edzésről van szó.

36 önkéntes edzési szokásainak elemzésével a kutatók megállapították, hogy a napi rövid, kitörő aktivitással végzett rövid edzések nagyobb izomerőt építettek fel, mint a ritkábban végzett hosszabb edzések. A résztvevőket három csoportra osztották, hogy négy héten keresztül nehéz súlyzókkal bicepszhajlításokat végezzenek. Az egyik csoport napi hatszor súlyzózott a hét öt napján, az egyik csoport heti 30 szúlyzózást végezett, de mindet egy napra zsúfolta, egy csoport pedig csak hat súlyzógyakorlatot végzett a hét egy napján.

Ez utóbbi csoport nem mutatott változást az izomerőben vagy az izomvastagságban (az izom méretének mutatója). A másik két csoportban ugyanilyen mértékű izomvastagság-növekedést mutattak ki, de csak abban a csoportban, amelyik szétszórta a gyakorlatokat, nőtt az izomerő - átlagosan több mint 10 százalékkal. Ez csak egy gyakorlatra vonatkozik, de a tudósok szerint ez más típusú edzésekre is alkalmazható lenne.

A fő üzenet az, hogy nem kell feltétlenül kimeríteni magunkat ahhoz, hogy javítsuk az izomerőnket és -vastagságunkat - kis, de rendszeres gyakorlatok is elegendőek, és akár heti két szabadnapot is tarthatunk. Az izomadaptációk akkor következnek be, amikor pihenünk. Ha valaki képes lenne valahogyan napi 24 órát edzeni, akkor valójában egyáltalán nem lenne javulás.

Az izmoknak pihenésre van szükségük ahhoz, hogy javuljon az erejük és az izomtömegük, de úgy tűnik, az izmok szeretik, ha gyakrabban stimulálják őket. A kutatók arra is rámutattak, hogy néhány nap kihagyott edzés után valószínűleg jobb, ha egyszerűen újra elkezdünk egy normális rutint, mintha megpróbálnánk bepótolni az elmulasztott időt. Ugyanezen kutatócsoport korábbi kutatásai szerint már napi három másodpercnyi testmozgás is eredményt hozhat - így legalábbis néhányunk számára fontosabb, hogy minden nap rendszeresen mozogjunk, mint hetente egyszer-kétszer órákat töltsünk az edzőteremben.

És ez nem csak a testépítőknek szól: az izomtömeg csökkenése számos különböző betegséggel és egészségügyi problémával hozható összefüggésbe, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot, a demenciát, a 2-es típusú cukorbetegséget és a mozgásszervi problémákat, köztük a csontritkulást. Az izomerő fontos az egészségünk szempontjából. Segíthet megelőzni az izomtömeg és az erő öregedéssel járó csökkenését.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk