edző férfi

Ennyi időbe telik, mire láthatóvá válik az edzés eredménye

A következetesség, a jó alvás és a kiegyensúlyozott étkezés mind kulcsfontosságú szerepet játszik.


Fontos megjegyezni, hogy minden mozgásforma eredményei rendkívül eltérőek lehetnek. Például azoknál, akik január elsejétől kezdve egy futóprogramba kezdtek bele, akár már pár hét elteltével tapasztalhatják a tüdőkapacitásuk és az állóképességük fejlődését, viszont a konditermi edzések esetén hosszadalmasabb ez a folyamat.

Ez is érdekelhet:Nem véletlen, ha hányingered van edzés után

Nem szabad elfelejteni, hogy az étkezés is fontos szerepet játszik. Néhányan túl kevés fehérjét fogyasztanak, másik pedig teljesen megfosztják magukat a szénhidrátokkal együtt érkező hasznos tápanyagoktól, ami szintén nem segít.

A sikerhez vezető út a mértéktartás és a kitartás egyvelege. Akik frissen vágnak bele egy új edzéstervbe gyakran azt hiszik, hogy heti szinten legalább hat napot el kell járniuk ahhoz, hogy gyorsabb és kiemelkedőbb eredményeket érjenek el, viszont az izmoknak szükségük van a pihenésre a fejlődéshez.

Tanulmányok bebizonyították, hogy hetente nagyjából 3-5 edzésnappal már el lehet érni a kívánt eredményeket. Ehhez viszont hosszabb ideig fenn kell tartani a motivációt. Nancy Best személyi edző így nyilatkozott az Independent cikkében:

Ne feledjük, hogy a testmozgás elsősorban a mentális egészségünk fellendítéséhez szükséges. Ha az edzést öngondoskodásként közelítjük meg, nem pedig egyfajta büntetésként, ami csak akkor működik, ha eredményeket látunk, az segíthet átformálni a motivációnkat. A motivációnk mértéke pedig nem mindig ugyanolyan, így természetes, hogy olykor-olykor hullámzik. Lényeg, hogy próbáljunk meg nem teljesen visszaesni, hiszen ez az, amivel sokan küzdenek, mert egy nagy szünet után sokkal nehezebb visszatérni az edzéshez.

Olvasd el ezt is! Tényleg jó vizet inni edzés után? − ezt mondják a szakértők

Amennyiben az eredmények mégse lesznek látványosak hosszabb idő elteltével sem, akkor érdemes lehet megfontolni a rutin módosítását. A lendület megőrzéséhez jó ötlet társakat találni, akik segíthetnek tanácsaikkal és motivációs tippjeikkel annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk céljainkhoz.


A figyelmetekbe ajánljuk