Minden nap fél csésze ezekből az ételekből és a diétánk hatásosabb
Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Minden nap fél csésze ezekből az ételekből és a diétánk hatásosabb

A cukorfogyasztás csökkentése körülbelül egy doboz üdítővel és napi fél csésze rostban gazdag étel hozzáadása csökkenti a hasi zsír és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A PsyBlog mutatta be röviden azt a tanulmányt, amely szerint napi körülbelül 47 gramm cukorbevitel csökkentésével – ami egy doboz üdítőnek felel meg – átlagosan 33 százalékkal csökkenhet az inzulinelválasztást.

A rostbevitel napi 5 grammal való növelése pedig – ez a mennyiség fél csésze babban van – a hasi zsír 10 százalékos csökkenését eredményezi.

A zsigeri zsír a hasi területen és a belső szervekben tárolt testzsír egy fajtája. Ez a zsírtípus okozza a hasi elhízást, és számos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák. Ebben a cikkünkben például arról írtunk, miért nem jó ötlet keveset aludni, ha kevesebb hasi zsírt szeretnénk.

Dr. Emily Ventura és munkatársai 16 hetes vizsgálatot végeztek túlsúlyos 12 és 19 év közötti latin-amerikai serdülőkön. Azt vizsgálták, hogy a rostfogyasztás növelése és a cukorbevitel csökkentése hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezőire.

A zsigeri zsír csökkenése a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését jelzi, tekintve, hogy a teljes testzsírnál nagyobb mértékben a zsigeri zsír negatívan kapcsolódik az inzulinérzékenységhez. Azoknál, akik növelték a rostbevitelt, jelentősen csökkent a testtömegindex (-2 százalék vs. 2 százalék) és a zsigeri zsírszövet (-10 százalék vs. nem változott) azokhoz képest, akik csökkentették a rostbevitelt

– mondták tanulmány szerzői.

A túlsúly vagy az elhízás komoly probléma, amely világszerte érinti a felnőtteket és a gyermekeket: az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 2016-ban több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos és több mint 650 millió felnőtt volt elhízott.

A tanulmány szerzői az eredményekben azt találták, hogy a cukor- és rostbevitelben bekövetkező változások eléréséhez nem feltétlenül szükségesek intenzív beavatkozások. Ennek megfelelően az alapellátásban vagy közösségi környezetben adott táplálkozási tanácsadás elegendő lehet ahhoz, hogy egyes embereknél elősegítse a javasolt étrendi változásokat.

Ezenkívül a hozzáadott cukorbevitel csökkentéséről és a rostbevitel növeléséről szóló kampányok hatékony közegészségügyi stratégiák lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére a fiatalok körében.


A figyelmetekbe ajánljuk