óceán vize napfényben
Fotó: Anastasia Taioglou / unsplash

Nagy a baj − egyetlen óceán nyeli el az összes felesleges hőt

Az elmúlt 50 évben az óceánok túlhajtva dolgoztak a globális felmelegedés lassításán, elnyelve a szén-dioxid-kibocsátásunk mintegy 40 százalékát, és a légkörben megrekedt felesleges hő több mint 90 százalékát.


A Scinece Alert írt az új kutatásról, ami kimutatta, hogy egyes óceánok keményebben dolgoznak, mint mások. Egy globális óceáni cirkulációs modell segítségével megvizsgálták az óceánok felmelegedését az elmúlt 50 évben, és rájöttek, hogy a Déli-óceán dominált a globális hőelnyelésben. Hőfelvétele felelős a bolygó óceáni felmelegedésének majdnem teljes mértékéért, és irányítja az éghajlatváltozás ütemét. Felmelegedése és a hozzá kapcsolódó hatások visszafordíthatatlanok, mivel évezredekbe telik, amíg az óceán mélyén rekedt hő visszajut a légkörbe.

Ezek a változások csak rosszabbodni fognak, hacsak nem állítjuk meg a szén-dioxid-kibocsátást, és nem érjük el a nettó nullát.

​Az óceánok felmelegedését nehéz mérni

Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy pontosan mikor, hol és hogyan következik be az óceánok felmelegedése, mivel nem rendelkezünk olyan mérésekkel, melyek az óceán teljes területén nyomon követik a hőmérsékletet, a rendelkezésünkre álló megfigyelések pedig nem nyúlnak vissza az időben.

​Miért a Déli-óceán?

Annak ellenére, hogy a Déli-óceán teljes felszínének csak mintegy 15 százalékát fedi le, majdnem a teljes globális óceáni hőfelvételért felelős, mivel a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán medencéje a megszerzett hőt visszaviszi a légkörbe. Erős felmelegedésének köszönhetően az antarktiszi krillek a déli hidegebb vizek felé mozdulnak, ami a nagyobb ragadozók, például az értékes fogas és jéghalak eloszlását és populációját is megváltoztatja, ami tovább rontja a már veszélyeztetett pingvinek és bálnák helyzetét.

Miért nyel el a Déli-óceán ennyi hőt?

\u00f3ce\u00e1n

Fotó: Joseph Barrientos / unsplash

A Déli-óceán szelei hatalmas távolságon keresztül fújnak, folyamatosan hideg víztömegeket hozva a felszínre. A hideg vizet észak felé tolják, hatalmas mennyiségű hőt nyelve el a melegebb légkörből, mielőtt azt az óceán belsejébe pumpálják. Ezt elősegíti az üvegházhatású gázok kibocsátása által okozott melegebb légkör.

​Sokat kell még tanulnunk

A jövőbeli előrejelzések még melegebb óceánt jósolnak. Ha 2100-ig továbbra is a Déli-óceán adja az óceáni hőfelvétel túlnyomó többségét, akkor akár hétszeresére is nőhet a hőtartalma az eddigiekhez képest.

Ennek hatásai között lesznek a Déli-óceán táplálékhálózatának további zavarai, az antarktiszi jégtáblák gyors olvadása és az óceáni szállítószalag változásai. A legfontosabb azonban az a felismerés, hogy minél kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki, annál kevesebb óceáni változást fogunk elérni.


A figyelmetekbe ajánljuk