152 milliárd tonna édesvizet szabadít fel egy távoli atlanti sziget körül egy órisái jéghegy

152 milliárd tonna édesvizet szabadít fel egy távoli atlanti sziget körül egy órisái jéghegy

Az egykor a világ egyik legnagyobb jéghegye, az A68a, a közelmúltban 152 milliárd tonna édesvizet engedett ki a Dél-Georgia szubantarktikus sziget közelében, ami hatással lehet a régió ökoszisztémájára.


Az A68a 2017-ben keltette fel a világ figyelmét, amikor letört az Antarktiszi-félsziget csúcsának közelében található Larsen-C jégtábláról. Keletkezése idején a világ legnagyobb jéghegye volt, amely kezdetben az Antarktiszhoz közeli Weddell-tengeren úszott, mielőtt utat tört magának, a Drake-átjárón keresztül Dél-Amerika déli része és az Antarktisz északi része között.

Amikor 2020 decemberében megközelítette az Atlanti-óceán déli részén fekvő Dél-Georgia szigetét, a kutatók aggódni kezdtek, hogy kárt tehet a régió élővilágában. A legfrissebb tanulmány pedig be is bizonyította, hogy a gigantikus jéghegy valóban óriási hatással volt a helyi környezetre. A 2020 és 2021 között eltelt három hónap alatt az A68a rendkívül gyorsan kezdett olvadni, amikor a Drake-átjáróban melegebb vízzel találkozott.

A hegy még 2020 novemberében

Wikipedia

Leegyszerűsítve, a kutatók kezdetben attól féltek, hogy a jéghegy gerince, vagyis a jéghegynek a vízfelszín alatti része a tengerfenéken fog zátonyra futni, elzárva az áramlatokat és a ragadozók táplálkozási útvonalait, de úgy tűnik, ez nem történt meg. Azonban a jéghegy által kibocsátott hatalmas mennyiségű édesvíz valószínűleg így is hatással volt a Dél-Georgia ökoszisztémájára.

A tudosók pedig most azt szeretnék kideríteni, hogy pontosan miképp is nézhetett ki ez a folyamat. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az A68a útvonala a Drake-átjárón keresztül segíthetett nekik többet megtudni a jövőbeli jéghegyekről és arról, hogy hogyan befolyásolják a sarki óceánokat. Ez pedig mindenképp nagyon értékes információ lesz, hiszen a klímaváltozás előre láthatóan felgyorsítja a jégtáblák olvadását, ami a jövőben több nagy jéghegy leszakadásához vezethet az Antarktiszról.

(The Verge)


A figyelmetekbe ajánljuk