​Milánó, Olaszország
Fotó: Shutterstock
Milánó, Olaszország

5 szabály, amit Olaszországban járva érdemes betartani

Egy idegen országot meglátogatni és felfedezni izgalmas kaland lehet, különösen akkor, ha teljesen ismeretlen számunkra a helyi kultúra, a helyiek szokásai. Ennek ellenére sokszor érdemes előre felkészülni egy-egy ország sajátosságaiból, ha külföldre utazunk, hiszen így könnyebb elvegyülni a helyi lakosok között. A Drive most összegyűjtötte, hogy mik azok a szokások és etikettszabályok, amelyeket érdemes betartani akkor, ha Olaszországba készülünk nyaralni.1. Köszönés és kedves gesztusok

Barátságos és kifejezetten kedves népként ismerjük az olaszokat, akik – éppen emiatt – szeretik az apró, de figyelmes gesztusokat is. Legyen szó helyiekről vagy látogatókról, az olaszok kedvelik és már-már el is várják a szívélyes üdvözléseket, amit általában egy „piacere”, vagyis nagyjából egy „örvendek”, kézfogás és két puszi követ.

Hasonlóan kedves és elvárt gesztus az is, hogy ha vendégségbe hívnak minket, akkor mindenképpen vigyünk magunkkal valamilyen apróságot: bort, rágcsálnivalót vagy virágot.

2. kávé mindenek felett

k\u00e1v\u00e9

Az olaszok egyik legnagyobb kultúrális jelképe: a kávé

Shutterstock

Kevés nép veszi annyira komolyan a kávézást és a hozzá köthető szokásokat, mint az olaszok. Az országban akkora kultúra és persze tisztelet épült az ital köré, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogyan fogyasztjuk a kávét. A portál emlékeztet, hogy capuccinót például napközben egyáltalán nem fogyasztanak a helyiek: sőt, semmiféle tejjel együtt készített kávét nem isznak a nap folyamán, csak reggel. Napközben, délután, este a leggyakrabban fogyasztott élénkítő egyértelműen az eszpresszó.

Ez is érdekelhet! Penne, spagetti, tortellini: a leghíresebb tészták eredettörténetei

3. Az öltözködés

Az olaszok világszerte ismertek a stílusukról, és ha nem akarunk kitűnni a tömegből, akkor nekünk is érdemes pár alapszabályt betartani az országban. Napközben természetesen – főleg a nagy melegben – teljesen elfogadható egy lengébb ruha, kigombolt ing és rövidnadrág, de egy vacsorához ezek a laza szettek már kevésbé elfogadottak. Ha étterembe megyünk, érdemes egy kicsit elegánsabban öltözni.

Ez jelenthet hosszú nadrágot, hosszú, bő inget vagy egy szép, kifinomult ruhát. Fontos még tudni, hogy az olaszoknál a vacsora legkorábban is fél kilenc körül kezdődik és könnyen lehet, hogy az éjszakába nyúlik.

4. Ahány tészta, annyi sajt

tonhalas t\u00e9szta

Az olaszok nemzeti eledele: a tészta

Shutterstock

Az olaszok nemzeti eledele a tészta, amit kismillió különböző verzióban készítenek, és ezeknél egyáltalán nem mindegy, hogy melyikhez milyen sajtot fogyasztunk. Ezt ugyanis íratlan szabályok határozzák meg. Ahogy a Drive írja, Rómában általában a pecorinó az elsődlegesen használt sajtféle, míg Pugliában a ricottát használják előszeretettel. Egy aranyszabály azonban országszerte érvényben van:

a tengeri herkentyűkhöz és a halakhoz az olaszok sosem fogyasztanak sajtot.

Ezt is olvasd el! Álomszerű esküvők helyszíne ez a mesebeli olasz sziget

5. Autózni csak biztonságosan!

olaszorsz\u00e1g

Autó egy olaszországi kis utcában

Shutterstock

A helyiek nem igazán fordítanak nagy figyelmet arra, hogy mindenáron betartsák a KRESZ-szabályokat. Ez persze nem jelenti azt, hogy direkt veszélyeztetnék a többieket, de könnyebben hajtanak át egy piroson vagy vezetnek gyorsabban, mint ahogy azt mi megszokhattuk.

Épp ezért érdemes különösen nagy figyelemmel lenni az utakon, akár gyalog, akár autóval közlekedünk.

A figyelmetekbe ajánljuk