olasz falu
Shutterstock

Petralia Soprana

Olaszország egyik legszebb faluja is milliókat fizet, ha költözünk, de nem árt sietni

A magas hegygerincen fekvő Petralia Soprana Olaszország egyik legszebb falujának számít. A helyi önkormányzat pedig az Olaszországban már megszokott készpénzes ösztönzővel csábítaná az új lakosokat.Olaszország legnagyobb szigete, Szicília az egyik legautentikusabb olasz térség. Ráadásul most egy újabb kisváros igyekszik bevonzani az új lakosokat: a Palermótól délkeletre fekvő Petralia Soprana készpénzes ösztönzővel állítaná meg az elnéptelenedést. Az önkormányzat reményei szerint a program fellendíti a fogyatkozó népességet és a lakatlan házak is felújításra kerülhetnek.

Azonban, ha komolyan gondolnánk a dolgot, érdemes gyorsan benyújtani a jelentkezést.

5000 euró az új lakosoknak

Petralia Soprana

Shutterstock

Aki úgy döntene, hogy a festői Petralia Sopranába költözne, 5000 ezer eurót, nagyjából 1,8 millió forintot kap az önkormányzattól. A pénzt azok a magánszemélyek vagy családok vehetik igénybe, akik úgy döntenek, hogy állandó lakóhelyük a város lesz – írja az Euronews.

Ahhoz, hogy valaki megkapja a támogatást, ingatlant kell vásárolni a településen, és azt fel is kell újítani. A program célja, hogy megfordítsa az évtizedek óta tartó elnéptelenedést: Petralia Soprana lakossága jelenleg 2 992 fő, és több mint 50 ház vár felújításra.

A jelentkezési idő azonban szűkös: a pályázatokat 2023. május 10-ig kell benyújtani. Az érdeklődőknek közvetlenül a városi tanácshoz kell fordulniuk.

Shutterstock

A magas hegygerincen fekvő Petralia Sopranát egyébként Olaszország egyik legszebb falujának jelölték. A középkori kőépületek mellett kanyargó szűk utcákról kiváló kilátás nyílik a település alatt elterülő völgyre, egészen a Etnáig.

A főtéren egy katedrális áll, amelyet reneszánsz árkádok szegélyeznek, amely valószínűleg mecsetként funkcionált a 10. században, amikor az arabok benépesítették a területet. A normann harangtoronyban ma is bizánci-arab díszítések láthatók.

A figyelmetekbe ajánljuk