csillagok az égen

Tudtad, hogy valójában sose látni millió csillagot? Vagy azt, hogy ember nem láthat zöld csillagot? Azt is eláruljuk, hogy miért!


Minden csillag, amelyet az éjszakai égbolton látsz, nagyobb és fényesebb, mint a Napunk

A 6-os magnitúdónál fényesebb mintegy 5000 csillag közül csak egy maroknyi nagyon halvány csillag közelíti meg a Napunk méretét és fényességét, a többi mind nagyobb és fényesebb. A 4. magnitúdónál fényesebb kb. 500 csillag közül (amely lényegében minden, városi helyről szabad szemmel is látható csillagot magában foglal), mindegyik önmagában nagyobb és fényesebb, mint a Napunk, sokan közülük nagy százalékkal. A Földről emberi szemmel látható 50 legfényesebb csillag közül a legkevésbé fényes az Alfa Centauri, amely még mindig több mint 1,5-szer fényesebb, mint a Napunk, és az északi félteke nagy részéről nem látható könnyen.

​Sötét éjszakán nem láthatsz milliónyi csillagot

Annak ellenére, amit a tévéreklámokban, versekben és dalokban hallani lehet, nem láthatsz millió csillagot sehol. Egyszerűen nincsenek elég közel és nem elég fényesek. Egy igazán kivételes éjszakán, amikor nincs Hold és távol van minden fényforrástól, egy nagyon jó látású ember 2000-2500 csillagot is láthat egyszerre. Még ezt a kis számot is nehéz lenne megszámolni. Ha tehát legközelebb azt hallod, hogy valaki azt állítja, egymillió csillagot látott az égen, értékeld ezt művészi szabadságnak vagy túlzásnak, mert nem igaz.

​Forró vörös és hűvös jégkék nincs

Megszoktuk, hogy a vöröset forrónak, a kéket pedig hűvösnek nevezzük. Ez nem teljesen indokolatlan, hiszen egy vörös, izzó kandallópörkölt forró, a jég pedig, különösen a gleccserekben és a sarkvidékeken, kékes árnyalatú lehet. De ezt csak azért mondjuk, mert mindennapi tapasztalataink korlátozottak. Valójában a felhevített tárgyak a hőmérsékletük változásával változtatják a színüket, és a vörös a legalacsonyabb hőmérsékletet jelenti, amelyen egy felhevített tárgy látható fényben izzani tud. Ahogy melegszik, a szín fehérre, végül pedig kékre változik. Tehát az égen látható vörös csillagok a leghűvösebbek (legkevésbé forróak), a kék csillagok pedig a legforróbbak.

A csillagok fekete testek

A fekete test olyan objektum, amely a ráeső elektromágneses sugárzás (azaz fény, rádióhullámok stb.) 100 százalékát elnyeli. Gyakori kép erre egy tégla sütő, amelynek belseje feketére van festve, és az egyetlen nyílás egy kis ablak. Az ablakon át beeső összes fényt elnyeli a sütő belseje, és semmi sem verődik vissza a sütőn kívülre. Ez egy tökéletes abszorber. Mint kiderült, ez a definíció, miszerint tökéletes elnyelő, nagyon is illik a csillagokra.

Ez azonban csak annyit mond, hogy egy feketetest elnyeli az összes ráeső sugárzási energiát, de nem tiltja meg, hogy az energiát újra kisugározza. A csillagok esetében elnyelnek minden ráeső sugárzást, de sokkal többet sugároznak vissza a világűrbe, mint amennyit elnyelnek. A csillag tehát egy fekete test, amely nagy fényességgel ragyog! (Még tökéletesebb fekete test a fekete lyuk, de természetesen az valóban feketének tűnik, és nem sugároz fényt.)

​Nincsenek zöld csillagok

A legtöbb megfigyelő nem lát zöldet egyetlen csillagban sem, kivéve, ha ez a távcsövek optikai hatása, vagy a személyes látás és a kontrasztok sajátos szeszélye. A csillagok a színek spektrumát (szivárvány) sugározzák, beleértve a zöldet is, de az emberi szem-agy kapcsolat úgy keveri össze a színeket, hogy ritkán, vagy soha nem jön ki zöld szín. Egy szín uralhatja a sugárzást, de a csillagokban található hullámhossz- és intenzitástartományon belül a zöld szín keveredik más színekkel, és a csillag fehérnek tűnik. A csillagok általános színei az alacsonyabb hőmérséklettől a magasabb hőmérséklet felé haladva a vörös, a narancs, a sárga, a fehér és a kék. Tehát amennyire az emberi szem meg tudja állapítani, nincsenek zöld csillagok.

(Forrás: EarthSky)


A figyelmetekbe ajánljuk