takarítás

Betegség a családban? Ezeket a felületeket fertőtlenítsd alaposan!

Ha betegeskednek a családban, előfordulhat, hogy nincs kedvünk takarítani, vagy azért, mert mi is rosszul érezzük magunkat, vagy mert lefoglalja a szabadidőnket az egyik családtagunk (vagy családtagjaink) gondozása. Pedig a betegségek esetén különösen fontos, hogy alaposan kitakarítsuk a házat.

De ez mit jelent pontosan? Egy fertőző betegség esetén nehéz eldönteni, hol kezdjünk hozzá, különösen, ha mi magunk is betegnek érezzük magunkat. A lifehacker cikke adott pár szakértői tippet.

A különböző országok betegségmegelőzéssel és járványüggyel kapcsolatos intézményei nagyjából egyező véleményen vannak a takarításról a betegségek elkerülése és a baktériumok kezelése érdekében, ha már jelen vannak egy adott helyiségben.

Szakértők szerint a legtöbb káros vírus és baktérium eltávolításához elég, ha csak a felületeket kezeljük mosószeres vagy szappanos tisztítószerekkel, de ha valaki már tartósan megbetegedett, akkor azt fertőtlenítéssel kell orvosolni a maximális megelőzés érdekében – ehhez lényegében minden engedélyezett fertőtlenítőszer megfelel.

Fontos, hogy a fertőtlenítőszert elég sokáig hagyjuk a felületen ahhoz, hogy valóban elpusztítsa a baktériumokat.

Ez is érdekelhet: 5 hasznos tipp, ha könnyen penészesedik a lakásod

Melyik felületekre különösen fontos odafigyelni? 

  1. A fürdőszoba, beleértve a WC-t, a csaptelepeket és minden kemény felületet.
  2. A konyha, beleértve azokat az edényeket és csészéket, amelyeket a beteg megérintett, valamint a fiókok és a hűtőszekrények fogantyúit, a készülékek billentyűzetét és minden kemény felületet.
  3. A lakás összes ajtókilincsét.
  4. Minden szövet, amelyet a beteg személy megérintett, beleértve a ruhákat, köntösöket, törölközőket, plüssállatokat és ágyneműt (amelyeket a gép legmelegebb fokozatán kell kimosni).
  5. Minden kemény felület, beleértve a villanykapcsolókat, asztalokat, távirányítókat, és ami a beteg személy tartózkodási helyére esik.
  6. Elektronikai eszközök, például telefonok és táblagépek.

Az egyes helyiségek takarításakor használjunk különböző kendőket, szivacsokat vagy tisztítóeszközöket, hogy elkerüljük, hogy az egyik helyiségből a másikba átvigyük a baktériumokat, emellett naponta cseréljük le a párnahuzatot, a többi ágyneműt viszont hagyjuk meg, amíg a betegség elmúlik.

Milyen gyakran kell takarítani? 

Amennyit csak lehet és tudunk.

Vigyük ki naponta a szemetet, töröljük le a felületeket, és minimalizáljuk a szennyesek mennyiségét – így a lehető gyorsabban megszabadulhatunk az otthonunkban a tárgyakra tapadt baktériumoktól.

Az influenzavírus akár 48 órán át is életben maradhat, miután megmaradt egy felületen, ami miatt potenciálisan megfertőzhet másokat is a családban –az ember kezén csak három-öt percig él, ami megnyugtatóbb, de nem veszélytelen. A Norovírus, amely gyomorrontást okozhat, viszont akár hetekig is megmaradhat.

Annak érdekében, hogy csökkentsük annak valószínűségét, hogy más is megbetegszik, fontos, hogy a fertőtlenítési rutint már akkor elkezdjük, amikor az első ember megbetegszik – javasolják a szakértők.


A figyelmetekbe ajánljuk