aszteroida és a Föld
Fotó: Shutterstock

Akkora mint egy úszómedence − óriási aszteroida húz el mellettünk

Az újonnan felfedezett 2023 DW aszteroida 2046 februárjában ütközhet a Földdel, bár a becsapódás esélye alacsony.


Egy újonnan felfedezett aszteroida veszélyesen közel kerülhet a Földhöz körülbelül 20 év múlva, és nagyjából 1:600-hoz az esélye annak, hogy az űrszikla közvetlenül a bolygónkkal ütközik

− tweetelték a NASA bolygóvédelmi koordinációs irodájának tisztviselői.

Ez is érdekelhet: A NASA vízben hemzsegő aszteroidákat talált

Bár ez az átlagosnál magasabb kockázati szint a földközeli aszteroidák esetében, ez még mindig „nagyon kicsi esély" a becsapódásra, írta a NASA − és ez a kockázati szint várhatóan csökkenni fog, ahogy egyre tisztább megfigyelések állnak rendelkezésre az aszteroidáról.

Az először február 27-én észlelt, 2023 DW névre keresztelt aszteroida átmérője a becslések szerint körülbelül 50 méter, vagyis nagyjából akkora, mint egy olimpiai méretű úszómedence. Az aszteroida várhatóan 2046. február 14-én nagyon közel kerül a Földhöz; március 8-án az Európai Űrügynökség Földközeli Objektumok Koordinációs Központja 1:625-ös esélyt jósol a közvetlen becsapódásra, bár ezt az esélyt naponta újraszámolják.

Ha tovább olvasnál: Robbanás Franciaország felett, egy aszteroida lépett a légkörbe

Gyakran előfordul, hogy amikor új objektumokat fedeznek fel, több hétnyi adatra van szükség ahhoz, hogy csökkentsük a bizonytalanságokat és megfelelően megjósoljuk a pályájukat. A pályaelemzők továbbra is figyelemmel kísérik a 2023 DW aszteroida pályáját, és frissítik az előrejelzéseket, amint újabb adatok érkeznek

− olvasható a NASA tweetjében.

Egy ilyen szikla közvetlen becsapódása nem lenne olyan kataklizmikus, mint a 66 millió évvel ezelőtt a Földbe csapódott, nagyjából 12 kilométer széles, dinoszauruszgyilkos aszteroida. A 2023 DW azonban még mindig súlyos károkat okozhatna, ha egy nagyváros vagy sűrűn lakott terület közelében érne földet. A 2023 DW-hez képest fele akkora meteor 2013-ban az oroszországi Cseljabinszk felett robbant fel, és olyan lökéshullámot generált, amely épületek ezreit rongálta meg, és mintegy 1500 embert sebesített meg.

Bár a 2023 DW becsapódása meglehetősen valószínűtlen, a tudósok fejlesztik a Föld védelmére szolgáló módszereket az ehhez hasonló, potenciálisan veszélyes aszteroidák ellen. A múlt héten a NASA tudósai négy tanulmányt tettek közzé, amelyek megerősítették, hogy az ügynökség Double Asteroid Redirection Test (DART) missziója sikeresen megváltoztatta egy kis aszteroida pályáját, miután egy űrhajó közvetlenül belecsapódott. Jelenleg további küldetések vannak folyamatban, hogy tovább csiszolják ennek a bolygóvédelmi technikának a hatékonyságát.

Forrás: Live Science

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk