aszteroida

Illusztráció

A NASA aszteorida-eltérítési projektje elkezdődik

A NASA bejelentette, hogy első, régóta várt bolygóvédelmi tesztmissziója, a tervek szerint a jövő hónapban, szeptemberben startol.


A DART (Double Asteroid Redirection Test) elnevezésű küldetés lesz az első, amely azt vizsgálja, hogy egy nagy sebességű becsapódás képes-e letéríteni egy veszélyes aszteroidát a pályájáról, mielőtt az elérné bolygónkat. A tesztet pedig a Dimorphos nevű kisbolygón hajtják végre.

Érdekes, hogy a DART-ot valójában két űrsziklára küldik: a Didymos aszteroidára, amelynek átmérője 780 méter, és annak kisebb, keringő holdjára, a Dimorphosra. És bár a duó jelenleg nem jelent veszélyt a bolygónkra, mégis hiteles célpontok, mert korábban már elég közel kerültek a Földhöz.

Imádnivaló neve és kisebb termete ellenére a NASA azt tervezi, hogy elsőre a Dart a Dimorphosba csapódik. Az ügynökség úgy véli, hogy könnyebben tudják majd mérni a szerkezet hatékonyságát, ha a holdrészecskét veszik célba, mivel a Földről mérni tudják a Didymos pályáján bekövetkező változásokat.

Ha minden a tervek szerint halad, az űrhajó 15 ezer mérföld per órával fog összeütközni a holdrésszel. A küldetés célja azonban nem az égitest elpusztítása. A Dimorphos nem fog felrobbanni, csak behorpadni. És remélhetőleg letérítik a pályájáról.

Ez a teszt megmutatja, hogy egy űreszköz képes önállóan egy aszteroidához navigálni és szándékosan ütközni vele, illetve hogy az aszteroida mozgását olyan módon változtassa meg, hogy az földi távcsövekkel mérhető legyen. A DART fontos adatokkal fog szolgálni ahhoz, hogy jobban fel tudjunk készülni egy olyan aszteroidára, amely becsapódási veszélyt jelenthet a Földre

– olvasható a NASA sajtóközleményében.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk