aszteroida
Twitter / kadeflowers

Hatalmas robbanás Franciaország felett, egy aszteroida világította be az eget

Látványos égi jelenség történt Észak-Franciaország és a La Manche csatorna felett február 13-a hajnalán: egy aszteroida lépett a Föld légkörébe, majd a felszínhez viszonylag közel felrobbant.

A robbanás Franciaországban egészen Párizsig látható volt, és Dél-Anglia és Wales nagy részén is fény borította be az eget pár pillanatig.

A 2023 CX1 nevű aszteroida –más néven Sar2667 – több szempontból is érdekes.

A ScienceAlert cikke szerint egy magyar csillagásznak, Sárneczky Krisztiánnak sikerült észlelnie először még a robbanás előtt. Sárneczky először nem tulajdonított neki nagy jelentőséget, átlagos objektumnak gondolta a földközeli űrben – jegyezte meg a Twitteren. Végül a csillagász másodszor is kiszúrta,, Sárneczky ekkor már jelentette az objektumot a Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó Központjának.

Ezek és más utómegfigyelések alapján a csillagászok ki tudták számítani a 2023 CX1 pályáját. Eredményeik 100 százalékos becsapódási valószínűséget jeleztek, egészen a becsapódás hozzávetőleges időpontjáig, sőt, még azt is, hogy az aszteroida – ekkor már meteor, azaz a Föld légkörébe belépő objektum – hol fog felrobbanni.

És valóban: helyi idő szerint 02:59-kor a 2023 CX1 látványos tűzgömbbé változott, amely bevilágította az eget, miközben izzó törmelékekre szakadt. Ha valamelyik darabja szárazföldet ért, nagy valószínűséggel Franciaország partjainál, Rouen városától északra érkezhetett.

Több oka is van annak, hogy ez az észlelés miért nagy dolog.

A 2023 CX1 becsült átmérője mindössze 1,1 méter, így a meteor az egyik legkisebb objektum volt, amelyet a légkörbe való belépést megelőzően észleltek. És bár eddig csak hét ilyen észlelés történt, a 2023 CX1 a harmadik az elmúlt 12 hónapban. Ez azt is jelenti, hogy a csillagászok egyre több potenciális meteoritokat szúrnak ki a becsapódásuk előtt.

Az esetet érdekesebbé teszi, hogy ez volt az első robbanás, ami lakott terület fölött történ.

Azonban a csillagászok biztosak abban, hogy szinte az összes olyan földközeli aszteroidáról tudnak, amelyek komoly károkat okozhat. Ezek közül a potenciálisan veszélyes aszteroidák közül egyik sem fog elég közel kerülni a Földhöz a következő évszázadban ahhoz, hogy aggódnunk kellene.


A figyelmetekbe ajánljuk