Kifejlesztettek egy gélt, ami villámgyorsan lebontja az alkoholt a szervezetben

Kifejlesztettek egy gélt, ami villámgyorsan lebontja az alkoholt a szervezetben

Az ETH Zürich kutatói olyan fehérjealapú gélt fejlesztettek ki, amely a gyomor-bélrendszerben úgy bontja le az alkoholt, hogy közben nem károsítja a szervezetet. A jövőben a gélt szedő emberek csökkenthetnék az alkohol káros és bódító hatásait.




A legtöbb alkohol a gyomor és a belek nyálkahártya rétegén keresztül jut a véráramba. Napjainkban ennek következményei vitathatatlanok: már kis mennyiségű alkohol is rontja az emberek koncentrációs és reakcióképességét, ami növeli a balesetek kockázatát. A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás káros az egészségre: gyakori következményei közé tartoznak a májbetegségek, a gyomor-bélrendszeri gyulladások és a rák.

Az ETH Zürich kutatói most egy olyan fehérjegélt fejlesztettek ki, amely lebontja az alkoholt a gyomor-bélrendszerben. A Nature Nanotechnology című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy egerekben a gél gyorsan, hatékonyan és közvetlenül ártalmatlan ecetsavvá alakítja át az alkoholt, mielőtt az a véráramba kerülne, ahol normális esetben kifejtené bódító és káros hatását – írja az ETH.

Ez is érdekelhet: Több alkoholt isznak az intelligens emberek egy kutatás szerint

A gél az alkohol lebontását a májból az emésztőrendszerbe helyezi át. Az alkohol májban történő anyagcseréjével ellentétben itt nem keletkezik köztes termékként káros acetaldehid

– magyarázta Raffaele Mezzenga professzor, a kutatás egyik szerzője.

A jövőben a gélt szájon át lehetne bevenni alkoholfogyasztás előtt vagy közben, hogy megakadályozza a vér alkoholszintjének emelkedését és az acetaldehid károsodását a szervezetben.

Unsplash

A piacon kapható számos termékkel ellentétben a gél nemcsak a káros alkoholfogyasztás tünetei, hanem annak okai ellen is küzd. A termék azonban csak addig hatékony, amíg a gyomor-bélrendszerben még van alkohol. Ez azt jelenti, hogy nagyon keveset tud segíteni az alkoholmérgezésen, ha az alkohol már átjutott a véráramba, illetve nem segít az alkoholfogyasztás általános csökkentésében sem.

Természetesen egészségesebb, ha egyáltalán nem iszunk alkoholt. A gél azonban különösen érdekes lehet azok számára, akik nem akarnak teljesen lemondani az alkoholról, de nem akarják megterhelni a szervezetüket, és nem keresik aktívan az alkohol hatásait

– tette hozzá a professzor.

A gél létrehozásához a tej savóját használták fel. Az anyag több órán át forralva hosszú szálakat képez, amelyeket vastartalmú vegyületekkel elkeverve gélt lehet készíteni. Arany nanorészecskék és némi cukor hozzáadásával a készítmény még inkább elősegíti az enzimek működését.

Olvasd el ezt is! Mi történik az agyadban, ha alkoholt iszol?

Fontos azt is kiemelni, hogy a gél még nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól. Egyelőre csak egereken végeztek sikeres teszteket, ám ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, sokat kell még dolgozniuk a kutatóknak.

A figyelmetekbe ajánljuk