Gyorsabban nő a tengerszint, mint gondoltuk

A partmenti övezetek veszélybe kerülhetnek a globális felmelegedés okozta rohamos tengerszint-növekedés miatt.


A jégtömbök olvadásának köszönhető az a tengerszint-emelkedés, melynek globális átlaga évente körülbelül 2,6 milliméternek felelt meg az elmúlt két évtizedben. Ez a növekedés a partmenti övezetekre jelent óriási veszélyt.

Kevesebb, mint egy hónapja a tudósok a San Francisco-öböl térségében mérték fel a problémát. A régió egyre alacsonyabbra süllyed, ez nincs másképp a világ többi öböl szakaszában sem.

A deltákban, különösen a deltákon fekvő városokban pedig a gyors süllyedés mértékét szintén ember okozza, főként a talajvíz szivattyúzása, olaj- és gázkitermelés és az üledék utánpótlása révén.

Egy új tanulmányban, melyet Robert Nicholls mérnök vezetett az Egyesült Királyság Kelet-Angliai Egyeteméről, szakemberek számszerűsítették, hogy is néz ki valójában a tengerszint emelkedése a part menti területeken, figyelembe véve a természetes és mesterséges süllyedést is.

Számításaik szerint a relatív tengerszint-emelkedés az érintett régiókban négyszer gyorsabban megy végbe, mint amire a globális átlag egyébként utal: évi 7,8–9,9 mm növekedés észlelhető.

A fenyegetésre adott legjobb válasz a kutatók szerint az lenne, ha megvizsgálnánk az emberi eredetű süllyedés csökkentésének módszereit, a klímaválság mérséklésén dolgozó meglévő politikák mellett. Elsősorban a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó kibocsátást kellene csökkentenünk.

Ez nem távoli probléma. A relatív tengerszint-emelkedés ma már emberek millióit érinti.

"Az egyik fő oka annak, hogy Jakartát, Indonézia fővárosát Borneóba költöztetik, az, hogy a város elsüllyed a sekély kutakból származó talajvíz kitermelés miatt ... Jakarta lehet, hogy csak a kezdet"

─ hívják fel a figyelmet a szakemberek.

(Forrás: Sciencealert)


A figyelmetekbe ajánljuk