víz alatti körforgalom
Olavur Frederiksen

Az Atlanti-óceán mélyén található a világ első víz alatti körforgalma

A középen található „medúza" a természetes kőzetből maradt meg a fúrást követően. Kreatívan felhasználták.

Pár nap múlva megnyílik az autósok és valószínűleg a turisták előtt is a világ első tenger alatti körforgalma. Mindez az Atlanti-óceán északi részén, a Feröer-szigeteken épült meg. Ugyan a körforgalmakban általában semmi izgalmas nincs, de a most bemutatott megoldás biztosan olyanokat is az alagútba csalogat majd, akiknek egyébként semmi keresnivalója nem lenne ott.

Az építmény a Feröer-szigetek két legnépesebb szigetét – Streymoy és Eysturoy – összekötő, 11 kilométer hosszú útszakaszánál található, ami a szigetcsoport mértani közepe is egyben. Nem elég, hogy a világon először megépült egy tenger alatti körforgalom, de még a kinézetére is kényesen ügyeltek: középen egy óriási kék és zöld medúza található, amire életnagyságú emberformák is kerültek.

Olavur Frederiksen

Az alagutat december 19-én nyitják meg, és a Guardian cikke szerint ez lesz a Feröer-szigetek történetének legnagyobb infrastrukturális projektje – ha befejezik a 2023-ra tervezett másik alagutat is. A kivitelezés 360 millió euróba (nagyjából 130 milliárd forint) kerül,. Ha ezt az összeget elosztanánk az ország minden egyes lakójára, akkor 50 ezer euróba (nagyjából 18 millió forint) kerülne fejenként – az összeget azonban az állam állja.

A szakértők nem csupán közlekedési célú beruházásként tekintenek az alagútra. Reményeik szerint a turistákat is vonzani fogja, nem beszélve arról, hogy segíthet a kevésbé lakott és látogatott északi régiók elnéptelenítésének megállításában.

A figyelmetekbe ajánljuk