A középen található „medúza" a természetes kőzetből maradt meg a fúrást követően. Kreatívan felhasználták.

Pár nap múlva megnyílik az autósok és valószínűleg a turisták előtt is a világ első tenger alatti körforgalma. Mindez az Atlanti-óceán északi részén, a Feröer-szigeteken épült meg. Ugyan a körforgalmakban általában semmi izgalmas nincs, de a most bemutatott megoldás biztosan olyanokat is az alagútba csalogat majd, akiknek egyébként semmi keresnivalója nem lenne ott.

Az építmény a Feröer-szigetek két legnépesebb szigetét – Streymoy és Eysturoy – összekötő, 11 kilométer hosszú útszakaszánál található, ami a szigetcsoport mértani közepe is egyben. Nem elég, hogy a világon először megépült egy tenger alatti körforgalom, de még a kinézetére is kényesen ügyeltek: középen egy óriási kék és zöld medúza található, amire életnagyságú emberformák is kerültek.

Olavur Frederiksen

Az alagutat december 19-én nyitják meg, és a Guardian cikke szerint ez lesz a Feröer-szigetek történetének legnagyobb infrastrukturális projektje – ha befejezik a 2023-ra tervezett másik alagutat is. A kivitelezés 360 millió euróba (nagyjából 130 milliárd forint) kerül,. Ha ezt az összeget elosztanánk az ország minden egyes lakójára, akkor 50 ezer euróba (nagyjából 18 millió forint) kerülne fejenként – az összeget azonban az állam állja.

A szakértők nem csupán közlekedési célú beruházásként tekintenek az alagútra. Reményeik szerint a turistákat is vonzani fogja, nem beszélve arról, hogy segíthet a kevésbé lakott és látogatott északi régiók elnéptelenítésének megállításában.

Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk