karantén tavasz férfi ablak
Mintha egy időhurokba ragadtunk volna, és újra meg újra ugyanaz az évet élnénk meg.

Ahogy idén, úgy tavaly tavasszal is a négy fal között töltöttük az időnk nagy részét a több mint egy éve húzódó koronavírus-járvány miatt. Akkoriban egészen máshogy viszonyultunk a lezárásokhoz, és az azzal együtt járó temérdek szabadidőnkkel. Tavaly igyekezett mindenki kreatívan és produktívan kihasználni az otthon töltött hónapokat, amiről büszkén be is számoltunk, ma meg a legtöbben kínszenvedésként éljük meg a dolgot, és alig várjuk, hogy vége legyen ennek az egész rémálomnak.

Sütés-főzés

Unsplash/ Nadya Spetnitskaya

Mennyi büszke szakács- és pékjelölt osztotta meg a közösségi oldalakon a legújabb otthoni karanténfogását; a tonnaszámra megsütött kenyerekről nem is beszélve. Aztán jött a nyár, vele együtt az újranyitott vendéglők, na meg persze a lángos és a hekk, őszre pedig újra a konyhába zárva találtuk magunkat. Nem csoda, hogy alábbhagyott a főzési kedv, és rengetegen inkább a jóval drágább ételkiszállítást és elviteles rendelést választjuk. Mindent meg lehet unni.

Home office

Unsplash/Magnet.me

Az otthoni munkavégzés egyik pillanatról a másikra vált szinte kötelezővé tavaly tavasszal azoknak, akik otthonról is el tudták látni a feladataikat. Sokáig kényelmesnek és praktikusnak tűnt: rugalmasabb időbeosztás, a monoton irodai munkát felváltotta egy kicsit lazább, otthoni körülmény, ahol a saját magunk ura vagyunk. Sokan még irigykedtek is, hiszen mennyivel „kényelmesebb" ez a munkavégzés, mint az, ahová be kell járni.

Azóta már a rengeteg tanulmány és visszajelzés mellett kiderült: hosszútávon az állandó otthoni munka teljesen leamortizálja az embert, és motiválatlan, illetve fáradtabb is lesz tőle. Erről egyébként itt és itt írtunk részletesen, és bemutattok azt is, hogy hogyan lehet elkerülni a home office-ban rejlő veszélyeket.

A home office természetesen jó dolog, de a hibrid munkavégzést tartják a leghatékonyabbnak a szakértők.

Takarítás, pakolás

Unsplash/ CDC

Ahogy a főzőcskézésre is rengeteg időnk maradt tavaly, úgy a mindig halogatott nagytakarításra és pakolgatásra is végre sor kerülhetett. Sokan kezdtek rendezgetésbe, apró felújításokba, kertészkedésbe, és nem győztek unalmukban takarítani. A motiváció egy év után itt is megcsappant, hiszen valószínűleg a legtöbben már torkig vagyunk a saját lakásunkkal, és csak szabadulnánk belőle.

Filmek, sorozatok

Unsplash/CardMapr.nl

2020 előtt is felpörgőben volt az online streaming, de a karantén kezdetén valósággal berobbant az otthoni sorozatozás és filmezés kultúrája. A Netflix például 2020-at 203,7 millióra előfizetővel zárta.

A járvány kezdetén szinte a teljes filmipar leállt, így új filmek sem készültek, de végre volt ideje mindenkinek a kedvenc sorozatait és filmjeit lepörgetni – a bezárt mozik nagy kárára. Utóbbi egy rövid nyitást követően továbbra is zárva tartanak, és a legtöbben már alig várjuk, hogy lecsukjuk a laptopon futó filmünket, és beüljünk egy jó öreg moziba.


A figyelmetekbe ajánljuk