starbucks dolgozók

Elegük van a Starbucks-baristáknak, jobb körülményeket követelnek

Komoly vádak, forradalmi hangulat és ellenállás a Starbucks az egyik legfontosabb piacán.


A Starbucks 1999-ben jelent meg a dél-koreai piacon, ami napjainkra a kávélánc negyedik legfontosabb területévé nőtte ki magát. Több mint 1600 üzlet található az ázsiai országban, amelyek közel 20 ezer embernek biztosítanak munkahelyet. S bár a szigetországban kiemelt fontossága van a kávézásnak, s a vállalatnak is természetesen jól jön a népszerűség, a baristák helyzete korántsem irigylésre méltó – írja a Haszon.

2021. decemberében egy politikus, Ryu Ho-jeong felmérést készített az alkalmazottak körében. Kiderült, hogy óriási terhelés alatt állnak, amelynek köszönhetően a múlt évben 613 dolgozó szorult mentális egészségügyi ellátásra, ami több mint ötszörös növekedést jelent a 2015-ös eredményekhez képest. Emellett a munkahelyi balesetek száma is rohamosan megnőtt egy év alatt.

Unsplash / Asael Peña

A 20-as 30-as éveikben járó baristák rossz munkakörülményekre, túlterheltségre, mentális problémákra és alacsony bérekre panaszkodnak. A dolgozóknál októberben telt be a pohár, amikor a cég újratölthető poharakkal még több vásárlót csalogatott be az üzletekbe. Sokan arról számoltak be, hogy egy-egy vásárlói roham alatt akár 650 rendelés is a nyakukba szakadt.

Ezért úgy döntöttek, hogy nem körülményeskednek a szakszervezti megmozdulásokkal. Csupán kibéreltek egy hatalmas képernyővel felszerelt teherautót és bejárták Szöul nyüzsgő belvárosát. A kijelzőn az alábbi mondatokat jelenítették meg:

A „partnerek” jelentik számotokra a legnagyobb értéket. Ezt ne felejtsétek el. Elegünk van, nem bírjuk tovább.

A tüntetők elidőztek a Starbucks különböző üzleteinél is, hogy a kígyózó sorokban várakozó emberek tudtára adják tarthatatlan helyzetüket. Sztrájk természetesen hatalmas visszhangot váltott ki országszerte.

A dél-koreai Starbucks végül megadta magát és megígérte, hogy 1600 emberrel bővíti dolgozói állományát, illetve a béreket is megemeli. A politikus szerint a vállalat lépése csak tűzoltásra jó. Az új alkalmazottaknak hála, csökkeni fog a munkahelyi nyomás, a munkakörülmények azonban továbbra is hagynak kivetnivalót maguk után.


A figyelmetekbe ajánljuk