Sikeres szeretnél lenni? Ezt az 5 személyiségjegyet érdemes fejleszteni

Sikeres szeretnél lenni? Ezt az 5 személyiségjegyet érdemes fejleszteni

Jody Michael pszichoterapeuta 25 éves praktizálása alatt fejtette meg, hogy öt jelentős mentális „izom” van, amelyek edzése növeli az érzelmi intelligenciát, lehetővé teszi, hogy rugalmasabbak legyünk, erősebb kapcsolatokat építsünk, vagy éppenséggel, hogy sikeresebbek legyünk.


Önreflexió

Az aktuális állapotod az események folytonos fejben kommentálásából, hangulatokból és érzelmekből, valamint fizikai érzetekből áll össze, ilyen például, amikor görcsbe rándul a gyomrod.

Tegyük fel, hogy nagyon rossz hangulatban vagy. De ha erős az önreflexiós izmod, akkor ezt lebonthatod, és mondhatod, hogy csalódás, harag és szorongás kombinációját tapasztalod, kínzó fejfájás kíséretében. A cél tehát az érzelmek és a reakciók tudatosítása, kordában tartása.

Perspektívák sokasága, nyitottság

Valószínűleg te is arra koncentrálsz, hogy az álláspontod helyességét igazold. De ha át tudsz látni sok különböző nézőpontot, akkor megérted azokat a perspektívákat is, amelyek nem esnek egybe a tiéddel.

Amikor teret hagysz az eltérő véleményeknek, úgy szállhatsz ki egy párbeszédből, hogy nem szükséges eldönteni, hogy kinek volt igaza. Emellett próbáld meg elhagyni az ítéletalkotást, lásd át a hétköznapok komplexitását, és annak lehetőségét, hogy valami még nem biztos.

Megbízhatóság

  • Befejezed mások és a körülmények hibáztatását amiatt, hogy hogy érzed magad, vagy mi történt.
  • Látod és elismered a saját részedet az eredményekben, még ha volt társalkotód is.
  • Pontosan azzal foglalkozol, ami a te felelősséged, és meghagyod másoknak pont azt, ami az ő felelősségük.

Segítő hiedelmek

Legtöbben azt hisszük, a hiedelmeink igazságok, pedig egy sor feltételezésből állnak össze. Ez azt jelenti, hogy kísérletezhetünk velük: kipróbálhatjuk, megkérdőjelezhetjük őket, és újakat találhatunk ki.

  • Együttműködés: ha én nyerek, te is nyersz. Talán nem mindenki kapja meg, amit akar, mégis úgy távozik, hogy meghallgatták és részese volt.
  • Eshetőség: egyet hátraléphetünk a problémáktól és kétségektől, hogy elképzeljünk egy ideális végkimenetelt.
  • Lehetőség: nehéz helyzetekben is találhatunk lehetőséget arra, hogy a magunk javára fordítsuk, hogy fejlődjünk.

Relaxáció

Alábecsüljük azt a belső erőt, amelyet fizikai állapotunk felett gyakorolhatnánk, amikor idegesek vagy zaklatottak vagyunk. Valójában tudunk hatni a saját idegrendszerünkre: egyrészről ronthatunk rajta, mert gyorsan tovább fokozhatjuk, ilyen, amikor saját magunkat hergeljük és idegesítjük. De természetesen az ellenkező irányba is indulhatunk.

Erre számos hatékony technika létezik, például légzőgyakorlatok, vagyis koncentrálás a légzésre, az izmok ellazítása. Segítségükkel gyorsan változtathatunk testi állapotunkon, ha „belénk áll az ideg”, szorongunk vagy félünk.

(Haszon)


A figyelmetekbe ajánljuk