Egy műhold a Föld felett.

Óriási siker! Magyar tudósok nyerték meg a NASA versenyét

A NASA Shock Propagation Prediction Challenge 50 000 dolláros díjalapot ítélt oda négy európai és észak-amerikai győztesnek, az első helyet pedig egy magyar csapat szerezte meg.


A Freelancer.com, a világ legnagyobb szabadúszó és crowdsourcing piactere a felhasználók és a feladott munkák száma alapján, a napokban bejelentette az Aftershock: NASA Shock Propagation Prediction Challenge nyerteseit.

A győztesek között van Dr. Ország-Krisz Axel és Dr. Vécsey Richárd Ádám Budapestről, akik a kihívás első helyezettjei lettek, és pályázatukkal az innovatív megoldási díjat vihették haza, így összesen 25 000 dollárt (10 millió forint) nyertek.

A NASA megbízásából és az LMI kormányzati tanácsadó céggel együttműködésben zajló globális kihívás célja az volt, hogy újszerű modellek tömeges felhasználásával javítsák a NASA képességét az űreszközökön keresztül érkező lökésterhelések előrejelzésére.

A magyar szakemberek megoldása egy mélytanulási modellt javasol, amely különböző frekvenciákhoz kapcsolódó SRS-értékeket tanulmányoz. A modell konvolúciós és lineáris rétegek kombinációjából áll, a konvolúciós rétegek használata az előrejelzéshez egy újszerű megoldás. Ez a módszer segít a modell részeinek abban, hogy különböző kapcsolatokat és összefüggéseket tanuljanak a bemeneti adatpontok között.

Miközben a NASA mérnökei forradalmi fejlesztéseket hajtanak végre az űrrepülésben, az űrhajó és hasznos terheinek különböző alkatrészeire a repülés során a lökésspektrum különböző frekvenciái hatnak. Például az elektronika érzékenyebb a magas frekvenciákra, a szerkezeti elemek pedig érzékenyebbek lehetnek az alacsonyabb frekvenciákra.

A világ minden tájáról érkező versenyzőknek négy hónap állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék pályázatukat, amely a lökés terjedésének új modelljét adja meg. A résztvevők különböző szakmai háttérrel rendelkeztek, többek között a gépi tanulás, a szoftvermérnöki tudományok, az adattudomány, a tudományos kutatás és más területek szakértői voltak.

A kihívásra összesen 49 pályázat érkezett, amelyek a NASA számára új és innovatív megoldásokat ajánlottak a lökésterjedés előrejelzésének támogatására.


A figyelmetekbe ajánljuk