ember a marson

A NASA tőlünk szeretné megtudni, hogyan hasznosítsák újra a Marson felhalmozott szemetet

Szűk egy hónapunk van kitalálni a tuti ötletet.

A NASA nemrég meghirdetett egy pályázatot, amelynek célja, hogy a lehető legkevesebb anyagpazarlással jusson el az emberiség a Marsra és vissza.

Az ügynökség versenylaborja a HeroX nevű crowdsourcing platformmal közösen elindította a „Waste to Base" elnevezésű kihívást, amelyben olyan ötleteket keresnek, amelyekkel a szemetet, a hulladékot, a szén-dioxidot és a habosított csomagolóanyagokat újrahasznosíthatják egy két-három évig tartó, legénységgel ellátott küldetés során a Marson.

A versenyzőknek március 15-ig van idejük benevezni a kihívásra, és az újszerű ötletekért több, egyenként 1000 dollárig terjedő díjat is kiosztanak a 24 000 dolláros összdíjazásból. A győztest április 22-ig kell kihirdetni a kihívás honlapja szerint.

A kihívás lényege, hogy megtaláljuk a hulladék alapanyagokká és más hasznos dolgokká – például hajtóanyaggá vagy 3D-nyomtatáshoz szükséges alapanyaggá – történő átalakításának módját.

A teljes részvételi feltételek a verseny weboldalán van fen; általánosságban elmondható, hogy a világon bárki, aki betöltötte a 18. életévét, egyénileg vagy csapatként is részt vehet, feltéve, hogy az illetékességi területe nem áll az Egyesült Államok szövetségi szankciói alatt – közölte a HeroX.

A győztes ötletek abba a „fehér könyvbe" kerülnek, amely a jövőbeli technológiákat és annak fejlesztéseit listázza.


A figyelmetekbe ajánljuk