ethan hawke

Szerintük a kudarc a próbálkozás jele, minden siker kudarcokkal van kikövezve, ezért ne tántorítson el bennünket, ha valami nem sikerül.


A Big Think egy videóhoz leültetett egy halom sikeres embert, úgy, mint Ethan Hawke, az egykori AOL CEO Steve Case, vagy éppen Michelle Thaller csillagász. Azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogyan lendüljön túl az ember a kudarcon való félelmén.

A válaszaik nagyrészt akörül forogtak, hogy a kudarc a sikerhez vezető út része, amiből tanul és fejlődik az ember. Gyakorlatilag csak az nem szembesül kudarcokkal, aki nem próbálkozik. A videót ide kattintva lehet megnézni.

Thaller kifejezetten sikeres, de nem érzi magát mégsem sikernek. Kudarcnak se érzi magát. Ugyanakkor úgy érzi, már ez a kategorizálás is értelmetlen.

Az alapvető koncepciója a sikernek és a kudarcnak csak szavak, amik sose jelentettek igazán semmit.

Az ő élményei alapján minden sikerben van valami kudarc és minden kudarcban is van valami siker. Ezek olyannyira az élet részei, hogy gyakran egyszerre történnek az ember életében. Éppen ezért nem is egészséges ezen túlságosan pörögni.

Case szerint egy kudarc nem az egyén személyes kudarca, csak egy ötletének a kudarca.
A legtöbb dolog kudarcot fog vallani, ez nem azt jelenti, hogy te magad egy kudarc vagy. Ez csak azt jelenti, hogy egy ötleted nem működött. Amit tehetsz ilyenkor, hogy tanulsz belőle, aztán mész tovább.

Hawke szerint ha az ember művész, akkor a folyamatos kudarc vár rá. Viszont ha szívből akar valamit csinálni, akkor addig kell próbálkoznia, amig egyszer sikerül, másként nem fog működni. Az egész lényege viszont a bátorság, hogy az ember mer valamit alkotni.

A figyelmetekbe ajánljuk