Telefon a laptopon

Történelmi büntetést kapott a TikTok –  ez az oka!

Egyetlen közösségi oldal sem kapott még ekkora bírságot.


Végére jutott az ír adatvédelmi bizottság (DPC) egy 2021-ben indított vizsgálatnak, melynek eredményeként 345 millió euró (kb. 132 milliárd forint) bírságot szabott ki a TikTokra fiatalkorúak adatainak nem megfelelő kezelése miatt – írja a hwsh.hu.

Ezt is olvasd el! Magyar Z-generáció: a TikTok és az influenszerek mindent visznek

A vizsgálat még 2021-ben indult a kínai platform ellen, amikor is a cég azt megelőző évének második felét elemezték. A fő kérdés az volt, hogy a videós oldal megfelelt-e az európai általános adatvédelmi rendeletben (GDPR) előírt törvényeknek, többek közt az alapértelmezett fiókbeállításokra vagy az életkor ellenőrzésére vonatkozó előírásoknak.

Az egyik legnagyobb jogsérelmet azzal az alapértelmezett beállítással követték el, miszerint az újonnan beregisztráló, 13-17 év közötti fiatalok profilját egyből nyilvánosra állították, így pedig mindenki előtt láthatóvá tették a kiskorúakat, akik számára egészségügyileg is rendkívül káros az applikáció.

Ez is érdekes lehet számodra: Hidd el, megéri leszakadni a közösségi médiáról!

Tiktok weboldala

Fotó: Solen Feyissa/Unsplash

Emellett azt sem garantálták, hogy az úgynevezett családi párosítás nevet viselő funkcióval a gyermekek fiókja csak a szüleikkel, gyámjaikkal kapcsolódhat össze. Ezzel a lehetősséggel akár rosszindulatú feleknek, bántalmazóknak is elérhetővé tették a gyerekek privát adatait. A vádpontokkal a – letöltésszámban már világelső – TikTok nem ért egyet és a kiszabott büntetés mértékét is sokkalják, mivel 2021-ben valóban szigorítottak a láthatósági beállításokon.

A többi platform

A többi közösségi média óriáscég is már óvatosabb a adatvédelem terén – főleg a szigorodó gyermekvédelmi szabályoknak köszönhetően.

A legnagyobb változás a Messengerre érkezik majd. Az Instagramon már létező funkcióhoz hasonlóan itt is megnézheti a szülő (vagy a törvényes képviselő), hogy a gyermekének mennyi is pontosan a képernyőideje a platformon. Továbbá akár arról is informálódhat, hogy kikkel beszélget vagy kit jelentett a fiatal.

Emellett a zaklatások visszaszorítása érdekében a Meta tesztel egy olyan funkciót is, amely megtiltja az Instagramon, hogy olyan felhasználóval beszélgethessen a fiatal, aki nem követi őt. Amíg nem fogadja el a másik féltől a meghívót a kiskorú, addig semmilyen formában nem üzenhet neki az ismeretlen.

A figyelmetekbe ajánljuk