sztratoszféra
Fotó: Shutterstock

2025-ben már Európából is meglátogathatjuk a sztratoszférát

Az EOS-X Space nevű spanyol űrkutatási vállalat a napokban bejelentette: űrkapszulái 2025-ben már készen állnak majd arra, hogy utasokat szállítsanak a sztratoszféra peremére, írja a Robb Report.


Az EOS-X Space célja az, hogy 2025 harmadik negyedévében a cég sevillai központjából és Abu Dhabiból is kereskedelmi járataik induljanak a sztratoszférába. A vállalat mindkét országban több mint 230 millió dollárt költ fejlesztésre.

Jelenleg a vállalat alapítója és vezérigazgatója, Kemel Kharbachi az utolsó simításokat végzi az űrkapszulák fejlesztésén. A cég arra számít, hogy a repülési engedélyhez szükséges tesztek hamarosan megtörténhetnek katonai pilóták segítségével.

A szénszálas űrhajót – amelynek ötletét a vállalat először 2020-ban terjesztette elő – egy nulla károsanyag-kibocsátású, héliummal töltött léggömb fogja hajtani. A tervek szerint a kapszula hét utast és egy pilótát fog szállítani 40 ezer méterrel a Föld fölé. Egy-egy repülés körülbelül öt órát vesz majd igénybe – a kapszula hajnalban indul a bázisról, két órán át emelkedik, további két órán át repül a magasban, majd egy óra alatt leszáll.

A kapszulák enteriőrje eléggé impozáns lesz plüssbevonatú ergonomikus ülésekkel, panorámaablakokkal, fedélzeti bárral és fürdőszobával.

Az utasonkénti ár 150 ezer és 200 ezer euró, 59 és 79 millió forint között mozog majd. A Sevillából indulók a csomag részeként a város egyik legelőkelőbb luxusszállodájában is megszállhatnak.

Az EOS-X Space természetesen nem az egyetlen vállalat a sztratoszféra kereskedelmi célú meghódításának versenyében: egy francia és két amerikai cég szintén hatalmas űrballonokon és nyomás alatti űrkapszulákon dolgozik. Mindhárom űrhajó hasonló kialakítású és technikai felszereltségű, így a cégek luxusextrákkal próbálják felülmúlni egymást.

Az amerikai Space Perspective egy komplett gyógyfürdőt épít a Spaceship Neptune nevű űrhajójába, míg a francia versenytárs, a Zephalto egy Michelin-csillagos étterem séfjének menüjét kínálja majd a fedélzeten.

A figyelmetekbe ajánljuk