szuperszonikus űrrepülő Venus Aerospace

A hangsebességnél kilencszer gyorsabban mozgó Stargazer egy óra alatt jutna el Tokióból Los Angelesbe.


A hét elején a Venus Aerospace, egy houstoni székhelyű repüléstechnikai startup cég közzétette a Stargazer – egy hihetetlenül gyors repülő renderelését, amelyet fejleszteni szeretne. A légi jármű hangsebesség kilencszeresével közlekedne.

A cég most több részletet is elárult a fejlesztéssel kapcsolatban. A Stargazer nevű repülőgép tervein 2020 óta dolgozik a vállalat, és megépítésére eddig 33 millió dollárt gyűjtött össze.

A gép 12 utast tudna magával vinni, méghozzá 51,8 kilométeres magasságban. A cég ugyan űrrepülőgépnek nevezi valójában nem fog kilépni a világűrbe, a világűr határa – a Kármán-vonal – ugyanis nagyjából 100 kilométeres magasságban van. Az utasok azonban így is látni fogják majd a Föld görbületét.

A Stargazer várhatóan egy óra alatt vinné el utasait Tokióból Los Angelesbe. Ez pedig egy óriási előrelépés, sőt szinte teljesen felfoghatatlan, hiszen ez jelenleg egy 11 órás repülőút.

A Stargazer a hagyományos repülőgépekhez hasonlóan hajtóművekkel szállna fel, de utazómagasság elérése utána a várostól távolodva átállna rakétákra. Első földi tesztje legkorábban 2025-ben várható, és nem kevesebb, mint öt évig tartana a repülési tesztelés a biztonság és a teljesítmény megfelelő biztosítása érdekében

– mondta Andrew Duggleby, a Venus Aerospace technológiai igazgatója.

Egy jegy pedig nagyjából annyiba kerül majd rá, mint egy kereskedelmi járatra szóló elsőosztályú jegy.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk