szökőkút pénz
Shutterstock

De mi történik a szökőkutakba dobált rengeteg pénzzel?

Csak a római Trevi-kútban közel 400 millió forint gyűlik össze egy évben, így nem csoda, hogy sokan kíváncsiak, mi lesz a pénz sorsa.

Sokan gondolkodnak azon, hogy vajon mi történik a szökőkútba dobált érmékkel Az egyértelmű, hogy a kutakat időközönként ürítik, mivel nem így lenne, az érmék előbb-utóbb ellepnék a szökőkutakat. De hova kerülnek?

A Vince cikke magyarázta el, mi lesz a beledobált aprók sorsa.

A világ egyik leghíresebb kútja a római Trevi-kút.

Az 1629-ben VIII. Orbán pápa megbízásából megkezdett, de több átalakítás után csak 1735-ben befejezett kút a becslések szerint évente 7-10 millió turistát vonz. Mivel ott valóban komoly hagyománya van annak, hogy az ember érmét dobjon a vízbe, csak naponta mintegy 3000 euró, nagyjából 1,2 millió forint gyűlik össze.

A római Trevi-kútban közel 400 millió forint gyűlik össze egy évben

Shutterstock

A szökőkút medrét hétfőn, szerdán és pénteken, reggel 8 és 9 között ürítik (az önjelölt horgászást büntetik), a pénzt a város jótékony célokra ajánlja fel: szegénykonyháknak, hajléktalanszállóknak és egyéb szociális intézményeknek juttatják el – írja a lap.

2016-ban ugyan szárnyra kapott a hír, hogy a római önkormányzat megtartaná és az infrastruktúra fejlesztésére fordítaná, de olyan nagy volt a felzúdulás, hogy elvetették az ötletet.

De nem Róma az egyetlen, ahol jótékony célokat szolgálnak a szökőkútba dobott érmék. A szokás lényegében az egész világon elterjedt. A floridai Disneylandben évente mintegy 20 ezer dollár nagyjából 8 millió forint jön így össze, a park vezetői pedig általában egy helyi hajléktalanszállónak továbbítják a pénzt.

Az USA egyik másik városában, Minnesotában non-profit szervezetek pályázhatnak a kutakból kihalászott pénzre.

A 2016-ban „leszavazott” római ötlet sem ördögtől való: New Yorkban például az érméket az adott kút karbantartására fordítják.


A figyelmetekbe ajánljuk