Villa az Adriai-tengeren

Az EU megtilthatja az oroszoknak, hogy ingatlant vásároljanak a kontinensen

Az Európai Unió az ukrajnai háborúra válaszul fontolgatja a tilalmat.

Az ukrajnai invázió miatt az Európai Unió újabb szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben. A hírek szerint az EU nem sokára megtiltja az oroszoknak, hogy ingatlant vásároljanak Európában – írja a Robb Report a Bloomberg alapján.

A tilalom része az EU hatodik szankciócsomagjának Oroszországgal szemben. Az Európai Bizottság jelenlegi javaslata megakadályozná, hogy orosz állampolgárok, lakosok és szervezetek ingatlanokat szerezzenek Európában. A Bloomberg által megtekintett jogi szöveg szerint kifejezetten tiltja „az EU területén található ingatlanok tulajdonjogának vagy az ilyen ingatlanokban kitettséget biztosító kollektív befektetési vállalkozások befektetési jegyeinek" eladását vagy átruházását.

Az intézkedés nem vonatkozna azokra az oroszokra, akik az Európai Unióban vagy Svájcban rendelkeznek állampolgársággal vagy lakóhellyel.

Oroszország februári ukrajnai inváziója óta a nyugati országok szankciókkal sújtják az orosz oligarchákat is, akiktől jelentős vagyont foglaltak le. Az Egyesült Államok éppen ezen a héten kapott engedélyt egy Fidzsi-szigeteken lévő szuperjacht lefoglalására, amely állítólag Szulejman Kerimov orosz milliárdosé volt. De a különböző luxusjachtok elkobzása szinte már napi szintű hír a sajtóban.

Kerimov egyébként egyike a sok milliárdos orosznak, akik a Szovjetunió összeomlása óta ingatlanokat szereztek az EU-ban. Kapcsolatba hozták egy franciaországi luxusotthonnal is, ahol Roman Abramovicsnak is voltak házai. Utóbbi sem úszta meg olcsón: számos vagyontárgyát lefoglalták a francia hatóságok a múlt hónapban, köztük egy villát, amely korábban VIII. Eduárd király és Wallis Simpson tulajdonában volt.

Abramovics 600 milliós szuperjachtja viszont továbbra is menekülőben van; erről itt írtunk részletesebben.

abramovics

Getty Images

Az új uniós szankciócsomagban szereplő egyéb intézkedések célja az is, hogy első ízben sújtsák Moszkva olajiparát és Oroszország legnagyobb bankját.

A tilalmat az EU-tagállamoknak jóvá kell hagyniuk, mielőtt hatályba lépne, és még módosításokon is áteshet, mielőtt elfogadnák.

Ha viszont jóváhagyják, akkor valószínű, hogy a szokásosnál jóval kevesebb orosz fog idén nyáron mediterrán nyaralóhelyet vásárolni.


A figyelmetekbe ajánljuk