repülő a repülőtéren

Pénz és utazási lehetőség nélkül ragadtak Thaiföldön orosz turisták

Orosz turisták ezrei rekedtek Thaiföldön, akik az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók következtében nem tudnak hazajutni, illetve nem tudják kifizetni a számláikat sem.


A Thaiföldi Turisztikai Hatóság (TAT) tisztviselője, Kunjara Na Ayudhya szerint mintegy 3100 orosz rekedt Phuketen és több mint 2000 Samuiban. A szóvivő szerint további oroszok tartózkodnak Krabi és Phangnga tartományában, illetve Bangkokban – írja a Travel Waits.

Thaiföld a tehetős oroszok kedvelt turisztikai célpontja. A hazajutás azonban hirtelen gondot okoz, miután az oroszok ukrajnai invázióját követően a légitársaságok beszüntették a járataikat Oroszország felé.

A turisták helyzetét tovább bonyolítja, hogy a hitelkártyájuk jelentős része már nem érvényes, miután a Visa és a MasterCard is felfüggesztette a pénzügyi szolgáltatásokat Oroszországban szankciósorozat részeként.

Jelenleg a thaiföldi tisztviselők megpróbálnak alternatív fizetési módokat találni a turisták számára. A szállodák csökkentett szobaárakat is kínálnak azoknak, akik arra számítottak, hogy mostanra már elutaznak – a thaiföldi szállodák egyébként nem fogadják el a kriptovalutát, így ez a módszer is kiesik.

A szóvivő szerint a turisták egy része készpénzzel, mások pedig kínai cégek által kibocsátott UnionPay hitelkártyával rendelkezik, mégsem a fizetés a legnagyobb probléma.

Jelenleg nem tudni, hogy az oroszok hogyan jutnak haza: néhány légitársaság elsősorban közel-keleti helyekről repül Oroszországba, így az orosz turisták most Thaiföldről próbálnak járatokat találni valamelyik másik országba, hogy onnan jussanak haza átszállással.

Emellett a thaiföldi kormány is próbál segíteni: 30 napos vízumhosszabbítást kínált a látogatóknak, hogy időt kapjanak az elutazás megszervezéséhez.

Jól jelzi Thaiföld népszerűségét az oroszok körében, hogy a hetedik legtöbb turistát adja az országnak: a kormány adatai szerint csak januárban mintegy 23 ezer orosz érkezett Thaiföldre.


A figyelmetekbe ajánljuk