Egy FinnAir-repülőgép.

650 munkatársát bocsátja el a finn légitársaság az orosz szankciók miatt

A Finnair-nek körülbelül 650 pilótát és légiutaskísérőt kell elbocsátania legalább három hónapra az orosz légtérben való repülésre vonatkozó korlátozások miatt.A helsinki székhelyű légitársaság hétfőn bejelentette, hogy tartós válságra készül, és hogy számos ázsiai célállomásra történő repülés már gazdaságilag nem fenntartható.

A légitársaság Dél-Koreába, Japánba és Kínába irányuló járatainak üzemeltetését átmenetileg leállították az utashiány miatt. Ennek ellenére a légitársaság azóta képes volt újraindítani a szolgáltatást, heti négy járattal Tokióba, egy alternatív útvonalon keresztül, ami körülbelül négy órával hosszabbítja meg az utazást.

A Finnair újraindíthatja a szöuli és néhány kínai célállomásra irányuló járatokat, bár ezek az útvonalak több repülési időt igényelnek.

A Bangkokba, Phuketre, Szingapúrba és Delhibe irányuló járatok azonban továbbra is közlekednek majd az orosz légtér elkerülésével; a megnövekedett útvonal hossza miatt azonban a repülési idő nagyjából egy órával nő.

Az orosz légtér lezárásával a Finnair kevesebb járatot indít, és sajnos kevesebb munka áll majd a dolgozóink rendelkezésére. Munkatársaink nagy része hosszú szabadságon volt a járvány idején, ezért különösen rossz érzés, hogy további szabadságolásokra van szükség, és ezt nagyon sajnáljuk

– nyilatkozta Jaakko Schildt, a Finnair üzemeltetési igazgatója.

A Finnair több útvonalon is fenntartotta a szolgáltatást, annak ellenére, hogy Ázsia számos részén továbbra is nehézkes a hozzáférés. A vállalatra és más európai légitársaságokra vonatkozó megtorló orosz légtérkorlátozások megterhelhetik az amúgy is korlátozott globális ellátási láncot.

A Finnair a világjárvány idején a nagy teherszállítási kereslet ellenére elbocsátotta pilótáinak túlnyomó többségét, és most a fizetések és juttatások csökkentésével próbálja csökkenteni kiadásait.

Miközben a légitársaság fokozatosan alkalmazza újra a dolgozókat, az orosz szankciók azonnali áldozatokat szedtek. A Finnair becslései szerint 90-200 pilótát és 150-450 utaskísérőt kell elbocsátaniuk.

Forrás: Travel Daily

A figyelmetekbe ajánljuk