jacht

Az orosz oligarchák megijedtek – elkezdték kimenteni a luxusjachtjaikat

Az orosz oligarchák mindent megtesznek annak érdekében, hogy megvédjék szuperjachtjaikat.


Vlagyimir Putyinhoz kötődő orosz milliárdosok elszállítják értékes hajóikat, hogy elkerüljék, hogy a nagyhatalmak lefoglalják azokat. A Marine Traffic adatai azt mutatják, hogy legalább négy, orosz vállalkozók tulajdonában lévő, több millió dolláros szuperjacht jelenleg a Maldív-szigetek és Montenegró biztonságosabbnak tűnő vizei felé hajózik. Mindez akkor történik, amikor az USA és szövetségesei további szankciókat kívánnak bevezetni Oroszország ellen.

A Biden-kormányzat például nemrégiben bejelentette, hogy új munkacsoportot hoz létre kifejezetten az orosz oligarchák és vagyonuk ellen.

A jövő héten többoldalú transzatlanti munkacsoportot indítunk a szankciókkal sújtott orosz vállalatok és oligarchák vagyonának azonosítására, levadászására és befagyasztására: jachtjaik, kastélyaik és minden más jogtalanul szerzett vagyon, amelyet a törvény értelmében megtalálunk és befagyasztunk

– áll a Fehér Ház tweetjében.

Erre válaszul az olyan milliárdosok, mint például Vagit Alekperov, – aki a Lukoil orosz energetikai vállalat elnöke –, elkezdték áthelyezni drága hajóikat, hogy azok biztonságban legyenek. A Marine Traffic szerint Alekperov pazar Heesen szuperjachtja, a Galactica Super Nova elhagyta Barcelonát, és várhatóan a következő napokban érkezik Montenegróba. Ezen kívül három másik orosz mágnás tulajdonában lévő jacht a Maldív-szigetekre tart.

Montenegró és a Maldív-szigetek jelenleg nem rendelkezik kiadatási szerződéssel az Egyesült Államokkal. Mindkét ország azonban tagja az ENSZ-nek, amely hevesen elítélte Oroszország ukrajnai invázióját. Montenegró emellett bejelentette, hogy csatlakozni kíván az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

(Robbreport)

A figyelmetekbe ajánljuk