kártyát és pénzt tart a kezében egy fiatal nő lehunyt szemmel
Fotó: Shutterstock

​A 7 leggyakoribb személyiségtípus, ha pénzről van szó – te melyikbe tartozol?

Bérleti díj, számlák, születésnapok, leánybúcsúk, munka utáni italok, bérlet − a havi, heti, sőt néha napi szinten fizetendő összeg egyre nyomasztóbbnak tűnnek, és pénzügyi szorongáshoz vezethetnek.


Az, hogy hogyan kezeljük a pénzügyeinket, nagyban függ a személyiségünktől és a pszichológiai felépítésünktől; egyesek közülünk aprólékosan költségvetnek, és minden egyes pénzügyi részletet megterveznek, mások könnyelműen költekeznek, míg a nagylelkű ajándékozók több pénzt költenek másokra, mint magukra.

Mivel a megélhetési válság uralja a címlapokat, az energia- és élelmiszerárak emelkednek, mindannyian megszorítjuk a nadrágszíjat a várhatóan kihívásokkal teli tél előtt.

Ha tovább olvasnál: 4 millió forintért már megvásárolható a boldogságunk – állítja egy kutatás

Az Office For National Statistics friss adatai szerint Nagy-Britanniában 2022 márciusa és júniusa között mintegy 24 millió ember csökkentette otthonában az energiafelhasználást, és mintegy 16 millióan az élelmiszerek és alapvető élelmiszerek fogyasztását.

A saját pénzszemélyiségünk megismerése segíthet abban, hogy tudatosabban bánjunk a költekezéssel, legyen szó akár arról, hogy kevesebbet pazarolunk felesleges vásárlásokra, szervezettebbé válunk a költségvetéssel és a tervezéssel, vagy megtanulunk annyira lazítani a költségvetéssel kapcsolatban, hogy az megfékezze a pénzügyi szorongásunkat. Összeszedtük a 7 leggyakoribb pénzzel kapcsolatos személyiségtípust.

​​1. A kényszeres pénzkereső 

Ők a pénzkeresést helyezik előtérbe, gyakran a saját kárukra. Bár a lendület és az ambíció pozitív tulajdonságok, ha a munka és a magánélet egyensúlya megbomlik, személyes problémákhoz vezethet. A kényszeres pénzkereső a pénzhez pénzügyi szabadságot, biztonságot és boldogságot társít, az általános jólét viszont ennél többől áll: fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a munka és a szórakozás között.

2. Az észszerűen takarékoskodó

A megtakarítók szeretnek biztosra menni. Sokszor hajlamosak arra, hogy a pénzüket a bankszámlájukon jól megtakarítják, de nem teszik meg a következő lépést, hogy be is fektessék: az alacsony kockázatot részesítik előnyben, és mindig a legbiztonságosabb lehetőséget választják. Akkor is megtakarítják a pénzt, ha nincs céljuk vele. Ezek az emberek általában aprólékos tervezők is, nagyon világos határokkal.

Olvass tovább: Így őrizheted meg félretett pénzed értékét!

​3. A feltűnően költekező

egy kisfi\u00fa napszem\u00fcvegben \u00fcl a fotelban kez\u00e9ben egy k\u00f6teg bankjeggyel

Fotó: Shutterstock

Egy másik pénzügyi típus, aki azzal van elfoglalva, hogy mások mit gondolnak: a hivalkodó költekező gazdagnak akar tűnni mások szemében. Hajlamos státusztárgyakat mutogatni, például a kütyüket, ruhákat, cipőket és autókat. Mindenkit meghív egy italra, mert túlzottan érdekli őket, mit gondolnak róluk az emberek. Könnyebben el is adósodnak.

3. Az adakozó

Az adakozó olyan nagylelkű ember, aki mindig kifizeti az italokat, állja a vacsoraszámlát, és pazar ajándékokkal lepi meg a barátait − de legyünk óvatosak a mögötte álló motivációval. Az adakozók szívből nagylelkűek, de előfordulhat, hogy az ajándékozást arra használják, hogy helyettesítsék a valódi szeretetet és gyakran mások igényeit a sajátjuk fölé helyezik.

​5. Az élménykereső

Az élménykereső nem valószínű, hogy anyagi dolgok, például ruhák, kütyük vagy dizájner kézitáska vásárlására fordítja a pénzét, ehelyett az olyan élményeket helyezi előtérbe, mint az utazások, drága vacsorák, vagy esetleg masszázskezelések és wellnessnapok. A probléma az, hogy ezek a dolgok költségesek.

Az élménykereső sokszor bohém, szabad szellemű egyén, aki a pénzét arra használja, hogy kiszabaduljon a mindennapi kötöttségekből. Nem aggódnak amiatt, hogy mire költik a pénzüket, amíg az öröm és függetlenség érzését adja nekik.

​6. Az elkerülő

Az elkerülő személyiségtípusok gyakran kerülhetnek nehéz helyzetbe a pénzügyeikkel kapcsolatban, mivel nem tartják kézben az adminisztrációt. Ritkán ellenőrzi a bankszámláját, mivel ez szorongással töltheti el. A pénzügyek kézben tartása hosszú távon sokkal kevesebb szorongást fog okozni, nem lesz sokkoló egy figyelmeztetés nélkül érkező nagy számla, vagy kínos, amikor a kártyát elutasítják.

7. Az aggódó

Az aggódó az elkerülő ellentéte; kényszeresen ellenőrzi a bankszámláját, minden apró részleten gyötrődik, és szereti mindig úgy érezni, hogy ura a pénzügyeinek. Az ilyen klasszikus túlgondolkodás feszültséget és stresszt okoz. Próbáljunk meg inkább hetente egy kijelölt időt elkülöníteni arra, hogy átnézzük a bankszámlát, és kezeljük az esetleges adminisztrációt. És bár a pénzügyi alkalmazások segíthetnek, óvakodjunk attól, hogy túl gyakran nézegetjük.

Forrás: Marie Claire


A figyelmetekbe ajánljuk