gazdag gyerek

4 millió forintért már megvásárolható a boldogságunk – állítja egy kutatás

Eddig is lehetett sejteni, de már tanulmány is bizonyítja: a pénzért valóban lehet boldogságot is vásárolni.

A PNAS folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban leírt kísérlet egyszerű volt: a kutatók 200 embernek adtak egyszeri 10 ezer dollárt, nagyjából négymillió forintot – amelyet két névtelen adományozótól kaptak – , és arra kérték őket, hogy havonta értékeljék a boldogságukat.

A dolgot „nehezítette", hogy az összeget mindössze három hónapon alatt kellett elkölteniük.

Az eredmény? 

Azok a résztvevők, akik megkapták a pénzt, jövedelmüktől függően magasabbra értékelték a boldogságukat a három hónap után, szemben a kontrollcsoporttal. Ráadásul a boldogságuk még az időszak elteltével is a megemelkedett szinten maradt, állapították meg a kutatók.

Röviden: a kutatás szerint minél alacsonyabb volt a résztvevők jövedelme, annál nagyobb volt a boldogságérzetük a tízezer dolláros összeg után. Egy bizonyos jövedelemküszöb felett azonban ezek az értékek már jóval alacsonyabbak voltak, vagy egyáltalán nem is volt hatással a plusz pénz.

Persze, az eredmények nem éppen a legmegdöbbentőbbek, de a kísérlet alátámasztja azt az elképzelést, hogy egy hasonló „pénzinjekció" – például az alapjövedelem – , jelentős és pozitív hatással lehet az emberek életére – mondják a kutatók.

Ez is érdekelhet: Arisztotelész és a boldogság titkai: 12 tipp az ókori filozófustól

A résztvevőknek egyébként fogalmuk sem volt arról, hogy egy kísérlet részesei, amikor 2020 decemberében jelentkeztek a Chris Anderson, a TED vezére által szervezett „titokzatos kísérletre". A követelmény annyi volt, hogy 21 évnél idősebbnek kellett lenni és folyékonyan kellett angolul beszélni. Több résztvevő nem is hitte el, hogy a kísérlet valódi, amíg ténylegesen nem látta a pénzt a bankszámláján.

Remélem, hogy ez a kísérlet valami igazán fontosat tanít nekünk az emberi természetről

írta akkor Anderson egy Twitter-bejegyzésében.

Egy 100 fős kontrollcsoportot, akik nem kaptak pénzt, szintén arra kértek, hogy havonta értékeljék a boldogságukat.

Adataink az eddigi legegyértelműbb bizonyítékot szolgáltatják arra, hogy a magánszemélyek javíthatják a nettó globális boldogságot a kevesebbel rendelkezők számára történő önkéntes újraelosztással

– írták a kutatók a tanulmányukban.

Az eredményeknek azonban van némi árnyalata is: azok a résztvevők, akiknek a háztartásuk éves jövedelme meghaladta a 123 ezer dollárt, nem voltak sokkal boldogabbak, miután megkapták a tízezer dollárt.

Tekintettel arra, hogy az egyének 99 százaléka ennél az összegnél kevesebbet keres, az eredmények arra utalnak, hogy a készpénzátutalások a világ lakosságának túlnyomó többsége számára előnyösek lehetnek

– írták a szerzők a tanulmányukban.

A résztvevők három alacsony jövedelmű országból (Brazília, Indonézia és Kenya), valamint négy magasabb jövedelmű országból (Ausztrália, Kanada, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) érkeztek.

Az alacsony jövedelmű országokból érkezők háromszor nagyobb boldogságról számoltak be, mint a magas jövedelmű országokból érkezők, ami a vásárlóerő különbségét tekintve valószínűleg érthető: az alacsonyabb jövedelmű országokban jóval több mindent lehet kapni tízezer dollárért.

A tanulmány szerint néhányan a pénz nagy részét a jelzáloghitelük törlesztésére vagy a házuk felújítására költötték.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk