man holding banknote

Az anyagi világunk és az érzelmi életünk egyaránt hatással van a másikra, néha beláthatatlan módon. Az alábbiakban néhány alapelvet mutatunk be, amelyek útmutatást nyújtanak a mentális és pénzügyi egészség közötti egészséges egyensúly megteremtéséhez, és talán útbaigazítást nyújtanak a boldogsághoz, amely inkább egy út, mint egy cél.


Fegyelem, fegyelem, fegyelem!


Állíts fel egy ésszerű pénzügyi rutint, és tartsd be ezt a rutint! Néhányan közülünk mindenáron el akarják kerülni a pénzügyeik matekozását, míg mások megszállottan és túl gyakran ropogtatják a számokat. Ez valamennyire a szeméyi ritmusodtól is függ. Találd meg azt az egyensúlyt, amely biztosítja számodra, hogy tudod, hol tartanak a tényleges részleteid a terveddel szemben.

Egészséges ételek, egészséges hangulat

Nem lehet túlbecsülni annak fontosságát, hogy a pénzt és az időt olyan tápláló ételek elkészítésébe fektesd, amelyek valóban megfelelnek neked. Nem csak jobban érezzük magunkat, ha helyesen táplálkozunk, de utána jobban is alszunk, ami egy felfelé ívelő spirált képez a termelékenységünkben és a boldogságunkban.

A fitnesz most pénzt spórol nekünk - és felkészít minket a cselekvésre

Akárcsak a diétás rövidítések, a fitneszünkkel való fukarságunkért később az egészségügyi számláinkkal fizetünk. Ha a reggeli rutinod néhány adott weboldal böngészése és a postaládád felaprózása, fektesd ezt az időt magadba, és végezd testmozgás közben. Ha napi beszélgetést folytatsz a partnereddel vagy egy munkatársaddal, tedd azt egy séta alkalmával.
A fitneszgyakorlatok most időt és anyagi kiadásokat takarítanak meg későbbre. Ez megelőző orvosság, amely megmozgatja a véred, és javítja a hangulatod mind biológiai szempontból, mind pedig a büszkeségben, amelyet az okos viselkedés által érez. A hab a tortán azokban a pillanatokban van, amikor igent mondhatsz az unokák lefedésére vagy elkísérheted a családot egy kirándulásra, mert elég fitt vagy hozzá.

Hasonlítsd össze a számláidat!

Akár egy barátoddal, aki költségvetést készít, akár egy szakemberrel a pénzügyi tervező-vagyonkezelő kontinuumon belül, fontos, hogy a partnereden vagy házastársadon túl egy másik személlyel is átbeszéld a számok kézben tartását. Ennek két kulcsfontosságú oka van: az első az, hogy ők fogják megerősíteni, hogy mit értesz jól. Ez mesés érzés. A második az, hogy vissza fog szólni minden olyan dologra, amiben tévedsz. Ez kevésbé mesés érzés, de lehetőséget ad arra, hogy önkorrekciót hajts végre (vagy kérj egy másodvéleményt), és büszke legyél a megfelelő lépéseidre. Lelkileg kielégítő, ha a dolgokat helyesen csinálod, és az, hogy ellenőrzöd magad, érett cselekedet, amely érzelmileg és anyagilag is kifizetődő.

A szórakoztató költségvetés

Legtöbbször arra koncentrálunk, hogy visszafogjuk a kiadásainkat, különösen ebben az elszabadult inflációs időszakban. De van egy kulcsfontosságú lehetőség olyan dolgokba való befektetésre, amelyek boldoggá tesznek, és most nem egy újabb tengerészkék felsőre gondolj, amit felakaszthatsz a többi tengerészkék felsőd mellé. Hanem egy baráti vacsoráról, vagy egy kör minigolfozásról az unokával. Utazás, hogy tágítsd a látókörödet, vagy hogy újra elmerülj olyan helyeken, amelyek nosztalgikus jelentőséggel bírnak számodra. Minden háztartásnak másképp kell költségvetnie, de kell lennie valamilyen szórakozásra szánt költségvetésnek, amely boldogságban, elkötelezettségben és könnyedségben térül meg. Ez nem pénzkidobás, és a szórakozásra szánt költségvetés megtakarítása aztán jó érzés, amikor eljön az ideje, hogy a szórakozásra költsétek.

A jótékonyság előnyei

Bármilyen összefüggésben is motiváljon az adakozás, az adakozás emeli az önbecsülésedet. Ez egy befektetés más emberi lények jólétébe, ami egyrészt egy egészségesebb közösségben, másrészt az igazságos viselkedésre való büszkeségben tér vissza hozzád.

(Forrás: TravelAwaits)


A figyelmetekbe ajánljuk