Oroszország katonai delfineket vet be az ukránok ellen?

Oroszország katonai delfineket vet be az ukránok ellen?

Muszáj valakiknek észrevenni az ellenséges búvárokat.


Az orosz haditengerészet állítólag több kiképzett delfint vetett be a dél-ukrajnai Szevasztopol kikötőjében lévő bázisuk védelmére.

A palackorrú delfineket különféle ketrecekből engedték a Fekete-tengerbe, amint az a műholdas felvételeken látható. Az állatok feladata valószínűleg az ellenséges búvárok felkutatása, legalábbis az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (USNI) szerint sok delfint eredetileg erre képezték ki mind az USA-ban, mind pedig Oroszországban.

A mai napig a szovjet időkből származó tengeri emlős kiképzési program működik a szevasztopoli kikötő közelében. Az egységet a Szovjetunió összeomlása után, az 1990-es évek elején az ukrán hadsereg vette át. Azonban pár évvel ezlőtt, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, újra az oroszok kezébe került.

Az USNI szerint az orosz haditengerészet egy másik, az Északi-sarkvidéken működő egységnél kiképzett beluga bálnákat és fókákat is használ, mivel ezek az állatok sokkal jobban bírják a hideget, a palackorrú delfinekhez képest.

Ám egyelőre nem világos, hogy a delfinek valójában mit keresnek a szevasztopoli kikötőben. De nem túlzás azt hinni, hogy védelmi céllal vetik be őket. Bár a kikötő nagy része technikailag az ukrán rakéták hatótávolságán kívül van, az UNSI szerint a tenger alól még mindig meg lehetne támadni a bázist.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk