Oroszország katonai delfineket vet be az ukránok ellen?

Muszáj valakiknek észrevenni az ellenséges búvárokat.


Az orosz haditengerészet állítólag több kiképzett delfint vetett be a dél-ukrajnai Szevasztopol kikötőjében lévő bázisuk védelmére.

A palackorrú delfineket különféle ketrecekből engedték a Fekete-tengerbe, amint az a műholdas felvételeken látható. Az állatok feladata valószínűleg az ellenséges búvárok felkutatása, legalábbis az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (USNI) szerint sok delfint eredetileg erre képezték ki mind az USA-ban, mind pedig Oroszországban.

A mai napig a szovjet időkből származó tengeri emlős kiképzési program működik a szevasztopoli kikötő közelében. Az egységet a Szovjetunió összeomlása után, az 1990-es évek elején az ukrán hadsereg vette át. Azonban pár évvel ezlőtt, amikor Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, újra az oroszok kezébe került.

Az USNI szerint az orosz haditengerészet egy másik, az Északi-sarkvidéken működő egységnél kiképzett beluga bálnákat és fókákat is használ, mivel ezek az állatok sokkal jobban bírják a hideget, a palackorrú delfinekhez képest.

Ám egyelőre nem világos, hogy a delfinek valójában mit keresnek a szevasztopoli kikötőben. De nem túlzás azt hinni, hogy védelmi céllal vetik be őket. Bár a kikötő nagy része technikailag az ukrán rakéták hatótávolságán kívül van, az UNSI szerint a tenger alól még mindig meg lehetne támadni a bázist.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk