Árverésre bocsájtják az FBI által legfoglalt orosz oligarcha luxusjachtját
www.youtube.com

Árverésre bocsájtják az FBI által legfoglalt orosz oligarcha luxusjachtját

A szankciókkal sújtott orosz milliárdos, Viktor Vekselberg tulajdonában lévő Tango szuperjacht volt az első luxushajó, amelyet az FBI az amerikai hatóságok kérésére a belbiztonsági nyomozószolgálattal és a spanyol polgárőrséggel közösen lefoglalt. Most pedig igencsak útban van, ezért elárverezik.


Néhány héttel azután, hogy a spanyolországi Palma de Mallorcán, a Marina Real kikötőben lefoglalták, a hatóságoknak most nehéz és nagyon költséges a 90 millió dollárra (32,4 milliárd forint) becsült értékű szuperjacht fenntartása.

Ennek eredményeképpen az ultraluxus szuperjacht hamarosan árverésre kerülhet, és kikiáltási áron kerülhet eladásra.

A The Guardian beszámolója szerint a 77 méteres Tango szuperjachtot az FBI és a spanyol rendőrség lefoglalta a csalás, pénzmosás és hamis dokumentumok miatt folytatott nyomozás részeként, amelyeket állítólag a hajó tulajdonjogának elrejtésére használtak a szankciók elkerülése érdekében.

Bár Vekselberget az USA már 2018-ban szankciókkal sújtotta, az ukrán származású orosz milliárdos az igazságügyi minisztérium szerint amerikai bankokon keresztül amerikai dollárban történő kifizetéseket használt a hajó megvásárlására és fenntartására. A vagyontárgyat azonban lefoglalta az FBI még április elején, állapotárért pedig az amerikai rendőrbírói szolgálat a felelős.

Általában egy szuperjacht éves üzemeltetési és karbantartási költségei az ár közel 10%-át teszik ki, ami a Tango esetében 9 millió dollár (durván 3 milliárd forint) körül van. A luxushajó tengerre való alkalmassá tételének költségei azonban jelentősen megnövekednek, ha hosszú ideig kikötve marad. Ez pedig azt jelenti, hogy a Tango lefoglalása most még nagyobb terhet jelent a szövetségi ügynökség számára, amelynek adóforintokból kell majd állnia a számlát, hogy a szuperjachtot ugyanolyan állapotban tartsa, mint amilyenben lefoglalásakor volt.

Ha a karbantartás és a tárolás megfizethetetlenül drágává válik, a kormány a bírósághoz fordulhat, és azt mondhatja, hogy »el akarjuk adni«, és készpénzre akarjuk váltani

– nyilatkozta Stefan Cassella, volt szövetségi ügyész, pénzmosási szakértő.

A szuperjacht elárverezésével azonban van egy aprócska probléma. Köztudott, hogy a hatalmas luxushajók vásárlói közül sokan orosz oligarchák és üzletemberek, akik vagy szankciós listára kerültek, vagy a jelenlegi válsághelyzet miatt nem engedhetnek meg magunknak ekkora kiadást.

Ennek következtében a luxusjachtok piaca erőteljesen hanyatlik, és a hatóságok számára nagyon nehéz feladatnak bizonyul, hogy a Tango eladásával jó pénzhez jussanak.

(luxurylaunches)


A figyelmetekbe ajánljuk