Egy jacht oldala.

Illusztráció.

Egy orosz oligarcha szuperjachtja 18 napig hajózott azért, hogy ne kapják el

Egy orosz oligarcha, Szulejman Kerimov szuperjachtja közel 3 hétig menekült a nyílt vízen a hatóságok elől.


A szankcionált orosz milliárdos, Szulejman Kerimov 325 millió dolláros szuperjachtjának, az Amadeanak a legfőbb célja az volt, hogy elérje Ausztrália partjait, mivel a hajó személyzete mindenáron el akarta kerülni a lefoglalást. Az Egyesült Államok azonban arra törekszik, hogy elkobozza a jelenleg a Fidzsi-szigeteken dokkoló Amadeát. A hajó feltehetően 18 napig utazott Mexikóból, és átszelte a Csendes-óceánt, hogy aztán háborgó vizeken kössön ki.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt Szulejman Kerimov ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat alkalmaz, ezért a Fidzsi-szigetek ügyészségi igazgatója, Christopher Pryde a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy megakadályozza az Amadea távozását a Fidzsi-szigetekről. A tisztviselők végül lefoglalták Kerimov közel 106 méter hosszú hajóját, miután az vámkezelés nélkül érkezett a csendes-óceáni szigetországba.

A The Guardian szerint a kérelemben azt írták, hogy „az Amadea motoros jachtot tiltsák el a Fidzsi-szigeteki vizek elhagyásától a lefoglalási parancs bejegyzésére irányuló kérelem véglegesítéséig, és (ii) hogy az Amadea lefoglalására vonatkozó amerikai parancsot jegyezzék be".

Az amerikai nagykövetség közleményében azt írta:

Tovább fokozzuk a nyomást Putyin oligarcháira, és szövetségeseinkkel és partnereinkkel együtt dolgozunk azon, hogy a Putyinhoz legközelebb álló személyek korrupciós nyereségeit üldözzük, függetlenül attól, hogy hol tartják őket a világ különböző pontjain.

Az Amadea előtt az FBI maga foglalta le a spanyol hatóságokkal együtt Viktor Vekselberg orosz-ciprusi oligarcha 90 millió dolláros Tango nevű megajachtját Palma de Mallorcán, a spanyolországi Baleár-szigetek fővárosában. Ez volt az első olyan művelet, amelyet az FBI az amerikai hatóságok kérésére a belbiztonsági nyomozószolgálattal és a spanyol polgárőrséggel közösen hajtott végre.

Forrás: Luxury Launches


A figyelmetekbe ajánljuk